Staf en Simon uit Roeselare kronen zich tot wereldkampioen diplomatie: “Samenwerken staat centraal”

De vijf West-Vlaamse studenten die zich tot wereldkampioen diplomatie kroonden in Taiwan. Op de foto zien we v.l.n.r. Staf Bridelance, Simon Bruneel, Ruben Defoort, Tristan Toye en August Vermeire. © GF
Maxim Bille
Maxim Bille Webredacteur KW

Zo’n 24 Belgische studenten, waaronder twee afkomstig uit Roeselare, hebben in de Aziatische metropool Taipei in Taiwan het wereldkampioenschap voor diplomatie gewonnen. Na vijf dagen van speechen en debatteren over actuele problemen die er momenteel in de wereld zijn, wisten de Belgische studenten zich te onderscheiden van zo’n tachtig andere deelnemende landen. Opvallend: voor België is dit al de vierde wereldtitel op een rij. “Ons geheim? Ik denk dat wij goed kunnen samenwerken met andere landen en ervoor zorgen dat iedereen gehoord wordt”, klinkt het.

Het wereldkampioenschap diplomatie van de Amerikaanse universiteit Harvard University vond van 10 tot en met 14 maart plaats in de Aziatische metropool Taipei in Taiwan.

Meer dan duizend studenten, verspreid over zo’n tachtig landen, kwamen er samen om het te hebben over allerlei actuele onderwerpen die ook bij de Verenigde Naties op tafel liggen.

Actuele problemen

Voor België zakten 24 studenten van universiteiten van over het hele land af naar Taiwan. Ze vertegenwoordigden drie landen: Canada, Pakistan en Denemarken. Bij dat Belgische team zaten vijf West-Vlamingen, waaronder dus ook twee Roeselarenaars: Staf Bridelance (20), student economische wetenschappen en Simon Bruneel (20), student rechten, allebei aan UGent.

“De bedoeling van het wereldkampioenschap voor diplomatie is om te speechen en te debatteren over actuele problemen die er momenteel in de wereld zijn en om ook met verschillende oplossingen uit de bus te komen. Het is wel zo dat elke deelnemer een ander land, dan het zijne van afkomst, vertegenwoordigt tijdens die vijfdaagse. Doorheen het WK wordt er globaal ook aan een document gewerkt, dat dan finaal moet goedgekeurd worden door alle deelnemende landen.”

Het onderwerp waarmee Staf aan de slag moest, was waterkwaliteit en beschikbaarheid van water. Simon moest zich dan weer buigen over nucleaire energie en atoomwapens, gelinkt met Noord-Korea. Samen met hun Belgische medestudenten wisten ze zich met glans te onderscheiden van de rest en mogen ze zich één jaar lang wereldkampioen diplomatie noemen. “Het is een geweldig gevoel”, aldus Simon. “Bij deze wedstrijd gaat het ook totaal niet over iemand als individu, maar echt wel om het team. We hebben dit in groep gedaan en ook zo gewonnen, dat is het belangrijkste. Ons team hangt dan ook echt wel goed aan elkaar. We hebben ons hier op voorhand ook heel goed op voorbereid en dan is het wel leuk dat het uiteindelijk ook iets oplevert. Achteraf voelde je een opluchting bij de volledige groep.”

Vier op een rij

Opvallend: voor België is dit al de vierde wereldtitel op een rij. “Waar het geheim zit?”, kaatst Staf de vraag terug. “Ik vermoed dat wij goed kunnen omgaan met debatteren en speechen. Maar ik denk ook dat wij Belgen goed kunnen samenwerken met andere landen. Wij zorgen ervoor dat iedereen gehoord wordt en proberen alles in goede banen te leiden. Het hele gebeuren vergt uiteraard wel een leiderschapsrol, maar samenwerken staat echt wel centraal. Aangezien dit nu dus al de vierde wereldtitel op een rij is, mogen we denk ik wel vaststellen dat België hierin uitblinkt. Een pluim voor onze maatschappij dus”, besluit Staf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier