Sint-Bernarduscollege heeft de wind in de zeilen: “De groei is de verdienste van ons volledig team”
Sinds de komst van directeur Geert Barbry, ruim twee jaar geleden, waait er een frisse wind door het Sint-Bernarduscollege in Nieuwpoort. Het college onderging onder zijn leiding een opmerkelijke transformatie. Waar er op 1 september 2022 nog 232 leerlingen de weg naar het college vonden, waren er dit schooljaar maar liefst 330, onder wie bijna 100 eerstejaars. Dit is een duidelijke indicatie dat het Sint-Bernarduscollege sterk in de lift zit.
Directeur Geert Barbry start deze maand zijn derde schooljaar in het Sint-Bernarduscollege. Dat was opvallende carrièreswitch, want tot 2012 was hij scheidsrechter in eerste klasse en hij speelde ook een belangrijke rol in het Vlaamse wielermilieu. Hij startte zijn loopbaan als vertegenwoordiger in de dermofarmacie. Een eerste opvallende wending in zijn professionele leven was toen hij in de rijschoolsector actief werd. “Dat had inderdaad weinig met mijn medische achtergrond te maken. Daar ontdekte ik de liefde voor het lesgeven”, liet Geert eerder optekenen.
Hij was 35 jaar toen hij zijn diploma wiskunde-fysica behaalde in Torhout. Meteen mocht hij in zijn thuisstad aan de slag als leerkracht wiskunde in het Sint-Jozefscollege. In september 2022 startte hij in het Sint-Bernarduscollege in Nieuwpoort. Daar is hij de drijvende kracht achter de groei van het leerlingenaantal, maar ook het gezicht van een schoolteam dat bruist van enthousiasme. “Ik kan heel tevreden zijn,” zegt Barbry. “Toen ik hier arriveerde, hadden we 232 leerlingen. Dit schooljaar startten we met 330. Maar dat is niet alleen mijn verdienste; het is het resultaat van een geweldig team dat elke dag klaarstaat om onze leerlingen te verwelkomen en hen een warm gevoel te geven.”
Nieuwe leraars
Het Sint-Bernarduscollege staat inmiddels bekend om zijn kwalitatief onderwijs waarbij de leerling centraal staat. Barbry: “We hebben een duidelijke visie: kwalitatief onderwijs aanbieden en ervoor zorgen dat leerlingen zich thuis voelen. Daarvoor hebben we de afgelopen jaren veel nieuwe, enthousiaste leerkrachten aangetrokken, die perfect in ons plaatje passen.”
Naast het verhogen van de onderwijskwaliteit, werkt het college ook aan de modernisering van de infrastructuur. In 2025 gaat de renovatie van de wetenschapslokalen van start. “De plannen liggen klaar, de architecten zijn bezig en de aannemers zijn al aangeschreven”, vertelt Barbry. “We willen onze school een fris en dynamisch uiterlijk geven en de komende jaren zullen verschillende renovaties op het programma staan.”
Het Sint-Bernarduscollege heeft de laatste jaren ook zijn deuren geopend voor diverse initiatieven en activiteiten. Dit jaar werden er tal van evenementen georganiseerd, van een EK voetbal op groot scherm tot een dartstornooi, en van een kunstmarkt tot een fuif voor de leerlingen. Momenteel loopt er zelfs een tentoonstelling van architect Charles Pil, de man die het college na de Eerste Wereldoorlog heeft heropgebouwd. “Wij vinden het belangrijk dat de school ook een rol speelt in de gemeenschap”, legt Barbry uit. “Onze infrastructuur, zoals onze speelplaats en volledig gerenoveerde sporthal, lenen zich perfect voor dergelijke activiteiten. We vinden het onze taak om de deuren van de school ook open te zetten voor de inwoners van de stad Nieuwpoort.”
Geen smartphones
Het Sint-Bernarduscollege is niet alleen vooruitstrevend in zijn onderwijs en gemeenschapsparticipatie, maar ook in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Zo werd vanaf de start van dit schooljaar het gebruik van gsm’s tijdens schooluren volledig verbannen. “We willen een voorbeeldfunctie vervullen en schermverslaving onder jongeren tegengaan”, zegt Barbry. “Hoewel de gsm tijdens sommige lessen nuttig kan zijn, willen we vooral de negatieve impact van sociale media op de schoolomgeving minimaliseren.” In samenwerking met de andere scholen van de vzw Katholiek Secundair Onderwijs Veurne-De Panne-Nieuwpoort, onder de vlag van ‘Talent-is’, neemt het Sint-Bernarduscollege hierin het voortouw. “Tijdens de les kan een gsm gebruikt worden als de leraar dit nodig acht, maar na de les verdwijnen de gsm’s weer in de lockers. Zo bestrijden we niet alleen schermverslaving, maar bannen we ook pestgedrag op sociale media uit onze school”, benadrukt directeur Geert Barbry.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier