Schoolweide achter Annuntiata krijgt een krokustapijt

Leerlingen, leerkrachten en ouders planten krokusbollen op de schoolweide achter Campus Annuntiata. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de weide achter Campus Annuntiata Veurne hebben leerlingen, leerkrachten en ouders 1.600 krokusbollen geplant die in het voorjaar voor een kleurrijk krokustapijt zullen zorgen. Het project ‘Weide 2.0’ om een troosteloos stuk weiland een nieuwe groene toekomst te geven, blijft groeien!

De hele school schaarde zich achter het ontwerp dat initiatiefnemer Jens Goudeseune drie jaar geleden uitwerkte om de schoolweide een zinvolle invulling te geven. Het MOS-project (dat scholen stimuleert om de handen uit de mouwen te steken voor een milieuvriendelijke, duurzame leer- en leefomgeving) kreeg ook de steun van de provincie, het Regionaal Landschap Westhoek en Stad Veurne. Jens vond het ook belangrijk dat de weide de perfecte biotoop zou worden voor de eikelmuis en de argusvlinder.

Leerkracht Nathalie Baert van de modeafdeling, die zich vanaf de start inzet voor het project, legt uit: “We kwamen op het idee tijdens de coronaperiode toen alles stillag en de wereld er donker en kil uitzag. Allemaal voelden we de behoefte aan een beetje kleur in ons leven, ook in onze schoolweide. En wat is er mooier dan het voorjaar starten met een kleurig bloementapijt?”

1.600 krokusbollen

“Door deze eenmalige plantactie hebben we blijvend plezier. Het eerste plan was om één bloem per leerling en per leerkracht te planten, maar we kregen steun van de Minaraad, de Veurnse milieuraad, en het werden 1.600 krokusbollen!”

“Onze weide blijft in beweging en groeien. Onze bomen schieten letterlijk goed op, een vogelverschrikker zal onze tuin met aardbeien en rabarber beschermen, de opbrengst van de kruidenmuur aan de overkant komt goed van pas in de leskeukens, we hebben al pompoenen en zonnebloemen geplant…”

“Er zijn nog meer boomstronken en houten tafels geïntegreerd en er komt een buitenklas bij. De metalen constructie stond er al, die krijgt nu ook een dak en een regentonaansluiting. Eén ouder heeft zelf extra boomstronken geïnstalleerd. Van die zitgelegenheid wordt dankbaar gebruik gemaakt: bij mooi weer lunchen onze leerlingen ’s middags heel graag buiten.”

“Als het even kan, geven zowel taalleerkrachten als wetenschapsleerkrachten buiten les. Tijdens de coronaperiode was dat mooi meegenomen: buiten moest je geen mondmasker dragen en dat was natuurlijk ideaal voor spreekoefeningen. Onze schoolweide is een absolute meerwaarde en stimuleert onze leerlingen om zorg te dragen voor de natuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier