De Poperingse secundaire scholengemeenschap Bertinus Collectief start vanaf 1 september met de digisprong ‘Bring Your Own Device’. Leerlingen en leerkrachten zullen dus vanaf volgend schooljaar op school met een eigen laptop werken. De computers van de secundaire scholen krijgen een tweede leven in ontwikkelingslanden.
In de Poperingse secundaire scholengemeenschap Bertinus Collectief verdwijnen drie computerlokalen en 232 lerarencomputers door de komst van de Digisprong ‘Bring Your Own Device’ (BYOD). Het laptopproject houdt in dat leerlingen en leraren vanaf 1 september met een eigen toestel op school werken. De laptops worden door de scholen aangeboden.
“Met de Poperingse scholengemeenschap waren we al van plan om de digisprong te maken, maar nu worden we financieel gesteund door de Vlaamse Overheid. De financiële steun dekt niet alles, waardoor nog een kleine maandelijkse compensatie wordt gevraagd”, zegt Chris Van Echelpoel, directeur Lodewijk Makeblijde College. In het 1ste, 3de en 5de middelbaar wordt de digisprong volgend schooljaar gemaakt. Het is de bedoeling dat begin schooljaar 2022-2023 elke met een eigen laptop zal werken. “De laptops komen echter niet volledig ter vervanging van de handboeken. Een atlas voor de vakken aardrijkskunde en geschiedenis zullen niet meer nodig zijn en ook een rekenmachine moet niet meer aangekocht worden.”
Tweede of derde leven
“De vaste computertoestellen worden door de digisprong overbodig. De ICT-coördinatoren spraken me aan over de toekomst van de afgedankte toestellen. Het leek ons jammer om zomaar alles naar het containerpark te voeren. De toestellen een tweede of zelfs derde leven geven, vonden we een beter idee. Ik nam contact op met organisaties die in contact stonden met ontwikkelingslanden. Het was niet moeilijk om projecten in het zuiden te vinden, die de toestellen konden gebruiken”, legt Chris uit.
In totaal krijgen ongeveer 250 (leraren)computers uit computerlokalen een tweede leven in het zuiden. Een 100-tal toestellen vertrokken deze week met verschillende transportdiensten. “De toestellen werden allemaal stofvrij gemaakt en gewist. Ubuntu, een populaire Linux versie (open source besturingssysteem) werd door de ICT-coördinatoren in het Engels op de computers geplaatst.”
Leraars zonder grenzen
Verschillende organisaties zullen computers ontvangen, zo ook ‘Leraars zonder grenzen’. Dat is een organisatie die zich inzet voor een beter onderwijs wereldwijd. “Het project ‘Educate me’ in Kameroen krijgt 50 stuks, ‘Togo debout’ krijgt 20 stuks en ‘Abokobi’ in Ghana krijgt 30 stuks. Ook de organisatie ‘Espaço jovem’ in Mindelo, Kaapverdië ontvangt 30 stuks. De rest van de toestellen gaat naar Close The Gap. Dat is een onderneming die gebruikte computers aanbiedt aan ontwikkelingslanden. Close The Gap maakt zelf de computers stofvrij, wissen alles en plaatsen er het gewenste besturingssysteem naar gelang de bestemming op. Deze computers zijn nog maar het begin, de volgende keer zullen er opnieuw een 100-tal computers verstuurd worden.” (LBR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier