Studenten VIVES pakken afvalproblematiek aan met HLAS: “Trekken volop de kaart van circulaire economie”
Van de wereld een betere plaats maken, fles per fles. Het is de lovenswaardige taak die vijf VIVES studenten op zich hebben genomen. Met HLAS pakken ze niet alleen de afvalproblematiek aan maar gaan ze ook vol voor lokale tewerkstelling. “Moderne woorden zoals upcycling en circulaire economie zetten we om in tastbare producten” glundert Jonas Van den Brande (24), een van de initiatiefnemers.
Een aanbod van stijlvolle drinkglazen, waarbij ieder exemplaar uniek is. HLAS, de start-up van vijf studenten, transformeert afval in gebruiksklare voorwerpen met een verhaal. “Het idee kwam er nadat we inspiratie hadden opgedaan op het internet” klinkt het bij Jonas. “Hoeveel flessen worden er dagelijks weggegooid en hoeveel nieuwe glazen worden er dagelijks verkocht? Met HLAS proberen we die tussenschakel te zijn. Via een ambachtelijk proces kunnen we lege flessen omtoveren tot een hip glas waaruit je opnieuw kunt drinken. Op die manier reduceren we niet alleen de afvalberg maar heb je ook steevast een glas met een verhaal. Stel je voor dat je naar een trouwfeest gaat en daar drink je een lekkere wijn. Van die fles kunnen we dan nadien een glas maken, waardoor je nog jarenlang kan genieten van dat moment op het trouwfeest.”
De klanten krijgen een oerdegelijk product met een lokale link
Naast het milieu is het voor de student-ondernemers ook belangrijk om aan de tewerkstelling te denken. “We werken nauw samen met het maatwerkbedrijf De Branding”, verduidelijken ze. “Naast drinkglazen hebben we ook een aanbod aan stijlvolle kaarsen. Die worden door de medewerkers van De Branding gemaakt. Het idee is om straks de productie van al onze glazen naar daar over te hevelen, zodat we hen blijvend tewerk kunnen stellen. Onze grondstoffen vinden we lokaal en ook de recyclage gebeurt hier, waardoor we echt de kaart van de circulaire economie kunnen trekken.”
Met een kostprijs van 7 euro per stuk zijn de HLAS-glazen niet meteen goedkoop te noemen. “Al moet je dat natuurlijk in zijn context zien” sluiten de studenten af. “We maken gebruik van ambachtelijke technieken en stellen hier mensen aan het werk. Er is dus geen sprake van lage lonen of uitbuiting, wat natuurlijk met een prijskaartje komt. De klanten krijgen een oerdegelijk product met een lokale link in hun bezit en dat zorgt ervoor dat we meer dan correct in de markt liggen.”
Het aanbod van de HLAS producten is te raadplegen op www.hlas.store
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier