Simone Demeyer (100) was de stichtster van de opleiding vroedkunde aan Hogeschool VIVES

Auke Delie, Luna De Pourcq en Simone Demeyer © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Simone Demeyer vierde onlangs haar 100ste verjaardag. De onvermoeibare vroedvrouw was een pionier in haar vakgebied en heeft met toewijding en passie generaties vroedvrouwen opgeleid. Vorige week nam ze een podcast op in Hogeschool VIVES met twee kersverse studenten vroedkunde. “Ze is voor ons een inspiratiebron”, zeggen Auke Delie en Luna De Pourcq.

Simone Demeyer is geboren op 5 oktober 1924. Na een geslaagd ingangsexamen op haar 17de studeerde ze voor vroedvrouw. “Ik wist eigenlijk niet wat dat was, of vanwaar kinderen kwamen. Langs de navel? We hadden er geen idee van want vroeger werd er niet gesproken over seksualiteit. Dat waren vuile manieren.”

Simone kreeg in de jaren 70 een bijzondere uitnodiging van zuster Marie Pierre, de directrice van de verpleegsterschool in Kortrijk, om een nieuwe opleiding voor vroedvrouwen op te richten. Simone aanvaardde deze uitdaging en op 1 september 1971 ging de opleiding vroedkunde – met nog weinig didactisch materiaal – officieel van start aan het Hoger instituut voor Verpleegkunde Maria Middelares in Kortrijk (vervolgens opgenomen in HIVV, KATHO en uiteindelijk VIVES).

Wat begon met slechts twee studenten in het eerste jaar, groeide al snel uit tot de bloeiende jaren 80 waarin zo’n twintig studenten per jaar afstudeerden als vroedvrouw, waaronder ook enkele mannen. Wanneer Auke Delie en Luna De Pourcq – die trouwens in een klas zitten met 57 eerstejaarsvroedkundestudenten – vragen wat er doorheen de jaren allemaal veranderd is, weet Simone niet waar ze moet beginnen.

“Wij deden alles met ons handen, zoals de ligging bepalen, de grootte van het kindje of de groei opvolgen, maar nu zie je alles op echo’s. Handwerk is gedaan. Vroeger hadden mensen ook zes of zeven kinderen, nu zijn dat er eerder één of twee, en het is dan nog gepland ook (lacht). Bij ons bestond de pil nog niet. De begeleiding blijft hetzelfde, maar voor de voedvrouw is er enorm veel veranderd.”

In 1986 ging Simone met pensioen. Haar eerste studente, Marie-Jeanne Seynaeve, nam met dezelfde gedrevenheid en enthousiasme de fakkel over en zette de opleiding verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier