Leerlingen haartooi Atheneum Calmeyn De Panne aan het werk in asielcentrum Koksijde

Sofie De Rous, verantwoordelijke asielcentrum, Petra Gadeyne, Dominique Debaillie en Nele Vanacker (leerkrachten haarzorg) met op de achtergrond leerling 7e jaar haarzorg Aiko Lucidarme aan het werk. © JT
Redactie KW

Op donderdag 7 maart gingen de leerlingen van de 3de graad haarzorg (5de en 7de jaar) van het Atheneum Calmeyn uit De Panne naar het asielcentrum van Koksijde om de haren te knippen en te verzorgen van de mannen, vrouwen en kinderen die er verblijven.

De oefening kadert in de lessen snit. “Zo willen we de leerlingen de kans geven om praktijkervaring op te doen en dit eens op een niet-alledaagse manier”, zegt leerkracht Petra Gadeyne.

“Dit initiatief past niet alleen binnen de leerplandoelen, maar het leert de leerlingen ook empatisch en menslievend te zijn. Het illustreert perfect de kernwaarden van het GO!: respect, gelijkwaardigheid, eerlijkheid, betrokkenheid, openheid en engagement”, voegt Petra er nog aan toe. Samen met een drietal collega’s begeleidt zij de studenten haarzorg.

Koerdistan

Haji uit Koerdistan, een leerling van het 5de jaar haarzorg, bracht de leerkrachten op het idee om eens een haarzorgles te organiseren in het plaatselijk asielcentrum van Koksijde waar hij vorig jaar zelf nog bewoner was.

Hij boekte in een korte tijd een indrukwekkende vooruitgang op taalkundig vlak en spreekt en begrijpt al zeer goed Nederlands. Met zijn bijzondere achtergrond heeft hij zijn leerkrachten en medeleerlingen geïnspireerd om een les te organiseren.

“Zijn verhaal laat zien dat onderwijs niet alleen gaat over kennis verwerven, maar ook over het tonen van begrip en doorzettingsvermogen”, besluit Petra. (José Tyteca)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier