Klimaatspeelplaats Sint-Paulusschool is af: “Willen ons succesverhaal nu doorgeven aan andere scholen”
De Sint-Paulusschool uit Kortrijk verrichtte pionierswerk in het vergroenen van de speelplaats. Nu wil meester Cedric samen met enkele gelijkgezinden andere scholen op weg helpen naar klimaatspeelplaatsen.
Meester Cedric Ryckaert van de Sint-Paulusschool in Kortrijk was de drijvende kracht achter het omtoveren van een betonnen vlakte die de speelplaats in zijn school was tot een prikkelend speel- en leerlandschap. “Het plan was goed voor 4.000 m² ontharding en er wordt 145.000 liter regenwater opgevangen. Het regenwater wordt gebruikt en het overtollige regenwater infiltreert in de bodem. In een periode van vijf jaar realiseerden we een succesverhaal. Nu spelen onze kinderen op een echte klimaatspeelplaats”, stelt Cedric.
Scholen op weg helpen
Samen met een aantal gelijkgezinden startte Cedric de vzw Bles op. Dat staat voor Buiten Leren En Spelen. Daarmee willen ze scholen helpen om de eerste stap naar een groenere speelplaats te zetten. Ze doen dit met workshops en een plan van aanpak op maat van de school. “We zetten hen letterlijk op weg en reiken ideeën aan voor participatie en betrokkenheid. Vaak is dat ook de eerste stap richting subsidiëring.”
Als extra duwtje naar meer klimaatbestendige schoolomgevingen schenkt Aquafin tien starttrajecten voor scholen in samenwerking met de gloednieuwe organisatie Bles vzw.
Scholen die nog geen concrete plannen hebben, maar wel over het nodige draagvlak beschikken voor een blauwgroene speelplaats, kunnen tot en met 30 april 2021 hun motivatie sturen naar blauwgroenvlaanderen@aquafin.be.
Tips en inspiratie
Vlaams rioolwaterzuiveraar Aquafin en kenniscentrum Vlario bieden op de website www.blauwgroenvlaanderen.be tips en inspiratie voor een klimaatbestendige schoolomgeving.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier