Ieperse scholen laten hoop op uitstappen dit schooljaar varen
Het ziet ernaar uit dat de leerlingen ook dit schooljaar geen meerdaagse reizen met hun klasgenoten zullen kunnen maken. Zowat alle scholen in Ieper hebben hun traditionele schoolreizen al geannuleerd. De enige hoop die rest is op een kleinschalige uitstap in het derde trimester, als tegen dan de situatie verbeterd is.
“We kregen begin januari te horen dat er nationaal beslist werd dat er geen meerdaagse meer mogelijk zijn na de paasvakantie”, zegt directeur Frank Hosten van het College. “Al die reizen voor de zesdejaars vallen net in de paasvakantie. We hadden daar nog zeer weinig actie voor ondernomen omdat wij voorvoeld hebben dat het daarop zou uitdraaien. Met alternatieven zijn we niet bezig. Niemand weet of het mogelijk zal zijn en wij moeten ook het lesverlies tot het minimum beperkt houden. Dat is ook de reden waarom die schoolreizen al van oudsher in de paasvakantie vielen.”
In Immaculata waren ze er vroeg bij om de beslissing te nemen. Daar gaan normaal de zesdejaars naar Berlijn (TSO) en Parijs (BSO). Ook de zeeklassen voor het eerste jaar BSO gaan niet door. “Al in september hebben we beslist om dit schooljaar geen meerdaagse reizen te organiseren”, zegt directeur Jan Vannobel. “Voorlopig voorzien we nog geen alternatieven. Indien de situatie verbetert, kunnen we misschien wel nog iets, bijvoorbeeld een ééndaagse uitstap, organiseren in het derde trimester.”
Ook GO! Atheneum Ieper hebben jaarlijks traditionele meerdaagse schooluitstappen op de agenda staan. “Jaarlijks is er een GWP-week (GWP: Geïntegreerde WerkPeriode, red.) voor alle leerlingen. Die staat gepland de tweede week na de paasvakantie. De derdes gaan naar Luxemburg, de vierdes sport hebben een adventurestage, andere vierdes verblijven ook in de Ardennen voor een sport lightversie, de vijfdes gaan naar London en de zesdes niet-sport naar Rome of Berlijn”, zegt directrice Sandra Leleu. “Maar ik vrees dat we realistisch moeten zijn en dat dit die week ook niet mogelijk zal zijn. Het is maar een week na de officiële melding dat meerdaagse uitstappen niet mogelijk zijn. Ook de inleefreis naar Ghana werd dit schooljaar niet ingericht (normaal in oktober). De skistage voor de zesdes sport hebben we geannuleerd. Ze vetrokken normaal op 15 januari. Samen met de leerlingenraad denken we na over een alternatief, maar er zijn nog geen concrete plannen, daar we ook nog niet weten wat wel of niet mogelijk zal zijn.”
Ook in het Lyceum wordt alles geschrapt. “Door corona zien wij ons genoodzaakt om in het derde trimester projectdagen, de traditionele schoolreis en een tweedaagse studiereis te annuleren. Ook het culturele aanbod is dit schooljaar al deels geschrapt. Een skireis voor de tweedes kan helaas ook niet doorgaan”, zegt adjunct-directeur Inge Opsomer. “Wij denken wel volop na om alternatieve coronaproof activiteiten te organiseren. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Fit Food Fun’-project voor onze eerstejaars waarbij gewerkt wordt rond gezonde voeding, effecten van roken… Traditioneel was dit een ruim project dat twee halve lesdagen in beslag nam. Nu wordt dit gereduceerd tot een halve dag waarbij enkel die zaken aan bod komen die in klasverband, dus niet klasoverstijgend, en coronaproof kunnen worden georganiseerd.”
Hans Debel van de Heilige Familie ziet ook niet snel nog iets gebeuren. “We hopen dat er nog iets kan, maar als we realistisch zijn, dan denk ik dat de kans niet groot is. De cijfers zakken niet verder. Ze stijgen zels weer een beetje. Ik vrees dat we al heel blij zullen zijn als we de huidige maatregelen kunnen aanhouden. Een alternatief is moeilijk. Door het afstandsonderwijs is het allemaal heel complex. Lessen moeten ingehaald worden en we moeten inzetten op het maximaliseren van de onderwijstijd.”
“Alles staat on hold”, zegt Pieter Roets, directeur van het VTI. “De Italiëreis is alvast geannuleerd omdat je daar toch wat voorbereidingstijd voor nodig hebt. Ik denk dat elke een optie openhoudt om eventueel in het derde trimester, als die dingen zouden kunnen, om nog snel een reis of excursie mogelijk te maken. Nu gaan we ervan uit dat het niet zal lukken. We zijn alvast niets aan het plannen op dit moment. Om een voorbeeld te geven: vorig jaar gingen we in mei op tweedaagse naar Maastricht gaan. Dat ging niet door, maar het geld voor de overnachting hebben we niet terugkregen maar we kregen een voucher voor dit jaar. Voorlopig staat dat nog, maar we moeten realistisch zijn dat er tot het einde weinig zal gebeuren.”
Een zoveelste domper dus voor de jongeren. “Het is voor alle leerlingen sowieso een mentaal zeer lastig jaar”, zegt Frank Hosten. “Voor zij die voor het eerst op school toekomen, maar ook die na vier jaar vertrekken. Op het einde van de rit zullen zij anderhalf jaar in een zeer vreemde situatie gezeten hebben. Wij vinden dat voor hen zeer lastig. Inhalen in de zomer? Eenmaal het schooljaar is afgerond dan is het momentum daarvoor voorbij. En als jongeren in de zomervakantie de kans zouden krijgen om op reis te gaan, dan denk ik niet dat ze dat met school zullen doen. De voorkeur gaat dan naar festivals of kampen met jeugdbewegingen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier