Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

De kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar zijn actief bij de renovatie betrokken en werden door Brico uitgeroepen tot Bricohelden. Leerkrachten, ouders en opa Patrick zullen eigenhandig het vervallen paviljoen op de speelplaats renoveren. (foto AB)
Redactie KW

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.

Sinds Huisje Margriet zo’n vier jaar geleden in gebruik werd genomen, staat het glazen klasje op de speelplaats – lang geleden een garage van de kloosterzusters – leeg. Er is elektriciteit, water en internet in het gebouw en begin dit jaar werd het dak in orde gezet, maar voor de rest oogt het vervallen.

Het houtwerk is her en der rot, het interieur moet opnieuw geschilderd worden, er zit geen isolatie in het gebouw, de vloer is aan vernieuwing toe, enzovoort. De school deed mee aan de wedstrijd Bricohelden en vernam begin deze maand dat ze winnares is en voor 10.000 euro aan materiaal mag aankopen.

Filmpje

“Wij hebben het niet voor niks gekregen”, vertelt directeur Lynn Stekelorum. “We moesten via een filmpje laten zien dat we het geld goed kunnen gebruiken en dat we er echt iets van willen maken. Juf Saskia en juf Nele hebben tijdens de les muzische opvoeding met de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar een ludiek toneelstuk opgezet.”

“Sommige kinderen bracht poetsgerief mee, andere een emmer om binnen lopend water op te vangen, nog andere hadden schildersgerief bij of zelfs een zonnepaneel. Gertjan – vader van een van onze kleuters – heeft op zeer professionele wijze gefilmd hoe iedereen in de weer was. Op één minuut tijd moesten we ons project zien te verkopen. Wat later kwam de bevestiging dat we naar de tweede ronde mochten. Hoera!”

Opa Patrick

“Die was echter niet van de poes. Er moest een gedetailleerd draaiboek komen: wat, wanneer, door wie, welke materialen, enzovoort. Brico is een doe-het-zelfzaak en verwacht dat we als school zelf de handen uit de mouwen steken in plaats van op aannemers een beroep te doen. We hebben dus enthousiaste vaders en moeders gezocht. Mijn man en ik hebben eigenhandig ons huis verbouwd, en zo ken ik er ook wel iets van. En dan is er nog opa Patrick Maddens uit Gijverinkhove, die op technisch vlak mijn steun en toeverlaat is.”

“Ik leerde hem in mijn vorige school kennen als opa. Ook daar kon ik voor karweien allerhande op hem rekenen. Toen ik de overstap naar Alveringem maakte, zei Patrick al lachend: “Ik ga mijn oudste dochter toch niet in plan laten…” En zo kan ik ook in mijn huidige school altijd op hem rekenen. We hebben samen het draaiboek opgemaakt.”

Opa Patrick vatte de voorbije week al de koe bij de horens om het gebouwtje te beginnen strippen. Er wacht immers veel werk in het pand: nieuwe elektriciteit, een nieuwe vloer, een nieuw raam aan de zijkant, isolatie van de muren, het schrijnwerk schuren, schilderen en waar nodig vernieuwen, extra stopcontacten aanbrengen en de gevels mooi maken.

Vier dagen werk

“We hebben onder de ouders van onze 160 kinderen een aantal deskundige mensen die zich voor dit project willen engageren”, zegt Lynn Stekelorum. “Schrijnwerkers en elektriciens en zo. Ook leerkrachten en andere sympathisanten werken mee. En zo hebben we toch een poule van tien, twaalf mensen bijeen gekregen. De mannen nemen op 3 en 4 juli het zwaardere werk op zich, en op 5 en 6 juli gaan de vrouwen alle detailafwerking doen.”

“We hadden het pand kunnen afbreken, maar vonden dat uiteindelijk zonde. Als grote school kunnen we een extra polyvalente ruimte altijd gebruiken. We gaan ervoor en proberen er een pareltje van te maken.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier