Recordaantal meisjes in Maritiem Instituut Mercator in Oostende: “Maritieme sector is al lang geen mannenwereld meer”

Marie-Julie Debaene volgt Maritieme Technieken Dek. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het Maritiem Instituut Mercator heeft dit schooljaar het grootste aantal meisjes ooit. Van de 138 leerlingen in de school volgen 12 meisjes een maritieme opleiding. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar 2. “Een maritieme job is niet alleen voor mannen weggelegd”, zegt directeur Jan Denys.

De eerste meisjes die een maritieme opleiding volgden in de Oostendse school kwamen er terecht in het schooljaar 2015-2016. Ondertussen zijn bijna tien procent van het totale leerlingenaantal – en het is een relatief kleine school met amper 138 leerlingen – meisjes. En dat heeft zo zijn redenen. “Toen ik in 2003 directeur werd van de school zaten hier geen meisjes”, duidt Jan Denys. “Een job op zee wordt nog te dikwijls aanzien als een job voor stoere zeebonken, maar we zien een kentering.”

Vorig jaar studeerde Hanne-Lore, een leerling die Maritieme Technieken volgde – af. “En nu is ze stuurman bij het Belgische baggerbedrijf DEME. Hoe fantastisch is dat”, vervolgt de directeur. “Ik ben daar best wel fier op. Ook meisjes en vrouwen verdienen hun plaats aan het roer van vaartuigen. Vooral de inspanningen van de Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) met hun campagne ‘Olivia’ draagt daartoe bij. Er wordt hard ingezet op vrouwen in de maritieme sector en daar zijn we blij om.”

Marine

Een van die meisjes is de 16-jarige Marie-Julie Debaene. Ze volgt er les in de richting Maritieme Technieken Dek en dat sinds vorig jaar. “Ik wil later bij de marine en dan is zo’n maritieme opleiding wel de logische keuze”, vertelt ze. “Mijn stiefpapa zit bij de marine en als ik meeging op familiedag voor hij weer eens zes maanden weg moest, dan vond ik dat altijd wel tof. Het is ook wel stoer om te kunnen zeggen dat je bij de marine zit. Bang om in een mannenwereld terecht te komen ben ik niet.”

Toen Marie-Julie vorig jaar in de school terechtkwam had ze het moeilijk om haar weg te zoeken. “Je komt immers in een school terecht waar vooral jongens zitten”, vervolgt ze. “Maar ik ben hier eigenlijk goed ontvangen geweest. Ik heb wel het geluk dat ik nogal mijn mannetje kan staan, of vrouwtje in mijn geval. (lacht) Ik heb haar op mijn tanden en daar hebben ze niet van terug.”

Ervaring

Volgens de directeur lukt het de meisjes best aardig om in die jongenswereld te vertoeven. “Ondertussen hebben we daar ook wel al wat ervaring mee en ze doen dat best goed. Vroeger waren we een school waar vooral visserij gevolgd werd. Als je hier afstudeerde, dan kwam je gegarandeerd in de visserij terecht. Tegenwoordig kan je hier allerhande maritieme opleidingen volgen. Maar we willen onze roots uiteraard ook niet verloochenen. Die visserijopleiding is er nog steeds”, aldus de directeur.

Ook de 15-jarige Febe Maertens volgt sinds januari dezelfde richting als Marie-Julie. “Ook ik wil graag bij de marine of bij een baggerbedrijf aan de slag”, zegt ze. “Akkoord, het is vooral een mannenwereld, maar dat is stilaan aan het veranderen. Maar ook ik kan mijn mannetje wel staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier