PZ Onzelievevrouw biedt nu ook onderwijs aan: “Voorlopig krijgen we hiervoor geen subsidies”

Lerares Griet Ingelbrecht geeft les aan een patiënt. Beleidsmedewerker Penta Connect Nele Deviaene (links), directeur Inge Vanthuyne en lerares Johanna Cafmeyer kijken voor de gelegenheid toe hoe dit gebeurt. © PDC
Redactie KW

Sinds een goeie week biedt Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw jongeren die opgenomen zijn in het ziekenhuis de kans om onderwijs te volgen. Het ziekenhuis werkt hiervoor samen met Penta Connect, een school van scholengroep Impact die onderwijs aanbiedt aan jongeren uit het basis- en secundair onderwijs die door een onderbroken schoolloopbaan tijdelijk niet naar school kunnen.

“We broedden al een tijdje op het idee om een onderwijsaanbod te voorzien voor onze jongste patiënten”, vertelt directeur patiëntenzorg Inge Vanthuyne enthousiast. ‘We merken de laatste tijd immers een toename van patiënten tussen 16 en 25 jaar. We richten ons hoofdzakelijk op jongeren die hun middelbaar onderwijs nog niet afmaakten. Ons onderwijsaanbod kan een aanzet zijn opdat ze de stap zouden zetten om terug aan te haken of een eventuele achterstand bij te werken. Zowel residentieel opgenomen patiënten als jongeren in dagbehandeling kunnen genieten van ons aanbod.”

Ongeacht problematiek

“We zijn heel blij dat we de kans krijgen om dit project gestalte te geven”, vult beleidsmedewerker van Penta Connect Nele Deviaene aan. “Het onderwijsaanbod is beschikbaar voor jongeren tot 25 jaar, ongeacht hun problematiek. We werken op maat van de patiënt en bieden hen onderwijs à la carte aan. Meestal zal de begeleiding individueel of in een heel klein groepje plaatsvinden.”

Leerkrachten Griet Ingelbrecht en Johanna Cafmeyer zijn enthousiast om mee te werken aan het project. “Elke patiënt die voldoende stabiel is, komt in aanmerking voor de begeleiding. Op basis van een eerste contact bepalen we de inhoud en de aanpak van het onderwijsaanbod. Uiteraard gebeurt dit in samenspraak met de medische omkadering en de therapeuten die de patiënt begeleiden. We voorzien een vijftal uur les per week voor elke patiënt.”

De lessen gaan door in de voormalige bibliotheek die omgetoverd werd tot een gezellig educatief centrum. “Ons onderwijsaanbod wordt jammer genoeg niet gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Omdat de nood hoog is, hebben we dan maar besloten om de kosten zelf te dragen. Uiteraard hopen we dat hier in de toekomst verandering in komt en dat de nieuwe Vlaamse regering de noodzaak van dergelijke projecten inziet”, besluit Inge Vanthuyne. (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier