Project Toekan helpt kinderen met taalachterstand: “Sommigen willen acteren, terwijl anderen liever zelf achter een camera staan”

Dit jaar is er opnieuw een taalzomerkamp voor kinderen. © IS
Redactie KW

Toekan is een Kortrijks taalstimuleringsproject van Jeugdzorgwerk AjKo en Medialab Quindo voor kinderen tussen 9 en 12 jaar uit Groot-Kortrijk die kampen met een taalachterstand. Kinderen worden aangemoedigd om Nederlands actief te gebruiken. Toekan streeft ernaar kinderen op een actieve en speelse manier te betrekken bij taalstimulering buiten de schoolcontext.

Door mediaproductie, zoals het maken van radioreportages en video’s, worden de kinderen aangemoedigd om de taal actief te gebruiken: “Deze aanpak zorgt ervoor dat Nederlands niet langer alleen geassocieerd wordt met school, maar ook met vrije tijd en leuke activiteiten”, vertelt Blixa Declerck, verantwoordelijke voor Inclusieve Projecten bij Quindo.

Dit jaar is er opnieuw een taalzomerkamp voor kinderen. Een volledige week worden kinderen ondergedompeld in de Nederlandse taal op een plezante manier: “Wij krijgen van AjKo vier dagen om met de kinderen iets te maken, zoals een kortfilm bijvoorbeeld. Vier intensieve, maar leerrijke dagen”, legt Blixa uit. Quindo werkt nauw samen met jeugdzorg AjKo om kinderen mediaproductieskills aan te leren. Een van de sleutelelementen van Toekan is dat het de interesses en leefwereld van de kinderen centraal stelt. Door hen zelf onderwerpen te laten kiezen waarover ze willen berichten, vergroot de motivatie. Taalgebruik koppelen aan hun eigen ervaringen en interessegebieden, blijkt een positief effect te hebben op de ontwikkeling van kinderen: “Sommigen willen acteren, terwijl anderen liever zelf achter een camera staan”, aldus Blixa.

“Wij krijgen van AjKo vier dagen om met de kinderen iets te maken, zoals een kortfilm bijvoorbeeld. Vier intensieve, maar leerrijke dagen”, zegt Blixa Declerck, verantwoordelijke voor Inclusieve Projecten bij Quindo.
“Wij krijgen van AjKo vier dagen om met de kinderen iets te maken, zoals een kortfilm bijvoorbeeld. Vier intensieve, maar leerrijke dagen”, zegt Blixa Declerck, verantwoordelijke voor Inclusieve Projecten bij Quindo. © gf

Inclusie

Toekan speelt een essentiële rol in het bevorderen van inclusie en gelijkheid. Door kinderen de tools te bieden om hun stem te laten horen en hun verhalen te delen, draagt Toekan bij aan een meer diverse en inclusieve samenleving. Het project biedt niet alleen een oplossing voor taalachterstanden, maar legt ook een fundament voor een succesvolle toekomst van de deelnemende kinderen: “Het versterken van kinderen hun taalvermogen heeft alleen maar voordelen. Dat het ook nog eens op een interactieve en speelse manier gebeurt, is onze grootste troef” concludeert

Blixa. (Ine Staelens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier