Prizma Heilige Familie en Heilig Hart krijgen subsidies om speelplaats te vergroenen

Een conceptbeeld van de speelplaats. © foto Studio Basta
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) stelt over heel Vlaanderen subsidies ter beschikking om speelplaatsen te ontharden en vergroenen. In Izegem krijgen zo Prizma-scholen Heilige Familie en Heilig Hart financiële steun.

Voor Prizma Heilige Familie gaat het om het project ‘Een zoen voor groen’. De minister stelt ruim 149.000 euro subsidies ter beschikking. “We gaan de kleuterspeelplaats en klastuintjes aanpakken”, zegt directeur Maxim Esprit, die vanaf oktober opgevolgd wordt door Pascal Holvoet. “Op de huidige kleuterspeelplaats zit de waterhuishouding niet helemaal juist, waardoor de grote tegels wat verzakken. Er is ook een gebrek aan schaduw. We gaan daar ontharden en vergroenen, met het plaatsen van hoge bomen en diverse speelplekjes voor de kleuters.”

“We laten ons daarbij begeleiden door Studio Basta en BLES (Buiten Leren Spelen, red.), die in Kortrijk al wonderen verricht hebben met de speelplaats van de Sint-Paulusschool. Het leuke is dat er aan de achterkant van onze school op termijn een speelbos komt, als uitbreiding van provinciedomein Wallemote-Wolvenhof. Op die manier kunnen we als school een zachte overgang naar daar voorzien, zodat beide wat in elkaar overvloeien.”

Voetbalveldje behouden

Voor Prizma-basisschool Heilig Hart gaat het om een subsidie van 24.871 euro voor het project ‘Groen en doen’. “We hebben vanuit de school een bevraging naar ouders en leerlingen gedaan over wat zij graag anders willen zien op de speelplaats”, zegt directrice Isabelle Demeester. “We merken dat die echt warm kan zijn, dat er te weinig schaduw is en er ook wat meer beleving mag zijn. Daaruit is een mooi plan naar voor gekomen, waarbij we de helft van de speelplaats gaan ontharden. Het voetbalveldje blijft wel behouden.”

“We voorzien een podium met een zithoek, een soort amfitheater waarbij kinderen niet alleen zullen kunnen spelen, maar ook voorstellingen doen. We voorzien verder wat afgebakende groene hoekjes en een aantal groeneilanden waar de jeugd zich kan verstoppen. De speelplaats van de kleuters trekken we door naar de speelweide, waar we wat boomstammen, een speelbosje en wilgenhut gaan voorzien. De heuvel die er staat gaan we uitbreiden met een klauterstam en tunnel.”

“In de herfstvakantie beginnen we met ontharden en we hopen tegen eind 2025 alle werken achter de rug te hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier