Ouders organiseren zélf kinderopvang in Oostende

In Leefschool de Vlieger werd deze zomervakantie voor het eerst kinderopvang geregeld. Opvallend, want het waren de ouders zélf die hiervoor vragende partij waren en alles organiseerden. Het initiatief was een succes en zal volgend jaar opnieuw georganiseerd worden.

Stad Oostende bekijkt of dit initiatief ook in andere scholen kan herhaald worden. © GLO

Het is de eerste keer dat een dergelijke opvang wordt georganiseerd in Oostende. De ouders worden ondersteund door COKIDO vzw, die in andere steden en gemeenten al opvanginitiatieven ondersteunt. In Oostende hoorden enkele ouders van Leefschool De Vlieger over dit initiatief. “We zagen meteen de vele voordelen”, zeggen Sofie Luyens en Katrien Duthoy. “Samen voor kinderopvang zorgen is goedkoper, eenvoudiger en betrouwbaar.”

In totaal werd er vier weken opvang voorzien in de school zelf. Elke dag kwamen twaalf tot veertien kindjes naar de opvang. Wanneer ouders voor één beurt instaan voor de opvang, kunnen de eigen kinderen vier keer gratis komen. Zo wordt de begeleiding telkens door de ouders verzorgd. De school zelf stelde enkel de gebouwen ter beschikking.

De kinderen vonden het alvast heel leuk om ook tijdens de vakantie met hun vriendjes van school te kunnen spelen. “We zullen na de zomer natuurlijk evalueren, maar we overwegen zeker om hiermee verder te gaan. Eventueel zelfs tijdens de andere schoolvakanties.”

Stad Oostende bekijkt of dit initiatief ook in andere scholen kan herhaald worden.

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.