Heel wat studenten mogen deze maand voor het eerst sinds lang weer fysiek les volgen. Hogeschool Vives merkt dat er steeds meer interesse is in haar opleidingen en ziet het aantal inschrijvingen de hoogte in gaan. Gelukkig is er ruimte om uit te breiden.
Hogeschool Vives heeft al een lange geschiedenis in Oostende en is ondertussen al zo’n tachtig jaar aanwezig in de badstad. Vandaag vind je Vives op twee plekken in de stad. Aan de Nieuwpoortsesteenweg bevinden zich alle luchtvaartopleidingen, en in het oude postgebouw in de Lijndraaiersstraat vind je sinds 2019 de campus Oostende Station. Hier kunnen studenten kiezen voor de bacheloropleiding bouw en het graduaat hernieuwbare energiesystemen.
Stap voor stap
“Volgende week verwelkomen we de studenten en de volgende dag starten de lessen”, vertelt studiegebiedsdirecteur industriële wetenschappen en technologie Veerle De Mey. “In 2019 zijn onze opleidingen verhuisd van aan de zeedijk naar de nieuwe campus hier. Die tijd hebben we benut om de onderwijsvisie van Vives helemaal te implementeren: drive, connectie en innovatie. We willen onszelf nog meer en beter in de markt zetten en bij de tijd blijven. En zoals geweten gaat het traag in het onderwijs, maar wij zorgen er stap voor stap voor dat het vooruit gaat.”
In de campus Oostende Station volgen zo’n 160 studenten de opleiding bouw en 25 het graduaat hernieuwbare energiesystemen. “En die aantallen stijgen jaar na jaar”, zegt opleidingshoofd bouw en ecotechnologie Wim Haegeman. “Opvallend is ook dat we hier vaak zonen en dochters van oud-studenten zien”, lacht hij. “Zij willen dan aan de slag gaan in het bedrijf van hun ouders en volgen hier hun opleiding. Hier aan de kust heeft de bouwopleiding echt een voordeel, er is veel vraag naar goed personeel door de stevige vastgoedmarkt. Bovendien zijn wij de enige opleiding die ervaring heeft met waterbouw en daar is er hier in de streek zeker een markt voor. De graduaatsopleiding bestaat nog maar twee jaar, maar we zien dat ook hier de interesse stijgt.” Veerle De Mey voegt toe: “Over alle technologieopleidingen ook in andere steden zien we dat we maal twee gegaan zijn in vier, vijf jaar tijd”, aldus De Mey.
Naast het oude postkantoor bouwde Vives ook een studentenhome met 48 kamers. “Die zijn volzet, en er is zelfs een wachtlijst”, klinkt het. “We zien soms dat studenten met twee of drie samen een appartementje huren. Of we hebben ook studenten die op kot zitten in Brugge en naar Oostende pendelen.”
Vives voelt zich thuis in Oostende: “We voelen heel erg dat Oostende een stad in ontwikkeling is. Het is fijn dat we daar ook een goede partner in hebben gevonden bij de stad Oostende. We zijn de enige hogeschool aan de kust, en dat is sowieso een troef.”
Ruimte voor uitbreiding
Hoewel de opleidingen in Oostende al flink gegroeid zijn, is er nog meer ruimte voor uitbreiding. “We hebben aan het station een ruime campus waar er zeker nog meer studenten kunnen worden opgevangen. Er is ook de mogelijkheid om een bijkomende vleugel te bouwen. Op de luchthaven hebben we onze Boeing duurzaam gerecycleerd en daar hebben we concrete plannen om nieuwe technologielokalen te bouwen. Ook extra opleidingen kunnen naar Oostende komen. De opleiding ecotechnologie bijvoorbeeld, die nu in Kortrijk zit, kan zeker op verschillende campussen gegeven worden. Ook op vlak van nascholing zijn er nog heel veel mogelijkheden. Dan denken we aan mensen die al in het werkveld staan, maar op de hoogte willen blijven van de snel evoluerende sector. Er zijn nog zeer veel mogelijkheden”, zegt studiegebiedsdirecteur Veerle De Mey ten slot.
Aantal bachelorstudenten in de luchtvaart ook dit jaar gestegen
Er zijn niet alleen de opleidingen in de campus Oostende Station. In de campus Oostende VLOC aan de Nieuwpoortsesteenweg kunnen studenten kiezen voor een bachelor in de luchtvaart. Lijnpiloten in spe verdiepen zich er in de luchtvaarttechnologie, maar leren ook over unmanned aircraft systems, beter bekend als drones. “Bij ons zitten er zo’n 180 studenten”, weet opleidingshoofd Ivan Becuwe.
“Dat aantal is sterk gestegen. Het feit dat onze opleiding in Oostende doorgaat, is trouwens echt een unique selling point. Niet alleen ligt onze campus naast de luchthaven, maar ook de zee blijkt een troef. Onze studenten komen van over heel België en het zijn bovendien niet alleen de traditionele 18-jarigen die starten. Dit jaar hebben we een zestiger die gepassioneerd is door luchtvaarttechnieken en zich inschreef voor de opleiding.” De opleidingen van Vives in Oostende hebben nog een ding gemeen: werkzekerheid. “De meeste van onze studenten hebben zelfs al een contract aangeboden gekregen nog vóór ze afstuderen”, vertelt Veerle De Mey. (GLO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier