Veel Oostendse gezinnen hebben het moeilijk om schoolkosten van hun kind te betalen

Vlnr: Liza Dewispelaere (onderwijsbemiddelaar), Anne Laure Vanhaverbeke en Guido Decombel (medewerker Beweging voor Mensen met een Laag Inkomen), Geert Saelens (onderwijsregisseur) en schepen Natacha Waldmann.©Jeffrey Roos (Foto JRO)
Vlnr: Liza Dewispelaere (onderwijsbemiddelaar), Anne Laure Vanhaverbeke en Guido Decombel (medewerker Beweging voor Mensen met een Laag Inkomen), Geert Saelens (onderwijsregisseur) en schepen Natacha Waldmann.©Jeffrey Roos (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Veel gezinnen hebben het moeilijk om hun schoolfactuur te betalen. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben kunnen sinds enkele jaren gebruik maken van onderwijscheques. “Een grote hulp”, beweert een mama van twee kinderen met een beperking.

Zo’n onderwijscheque kan aangekocht worden voor vier euro, maar is wel twintig euro waard. Met die cheques kunnen gezinnen bijvoorbeeld schoolboeken, uitstappen, maaltijden en turnmateriaal aankopen. Op die manier moeten die gezinnen amper een vijfde van de normale kosten dragen. De cheques kunnen sinds kort al vanaf juni aangevraagd worden, terwijl dat vroeger pas midden augustus kon.

Uit de cijfers blijkt dat heel wat gezinnen het moeilijk hebben om de schoolkosten van hun kind te dragen. “Vorig schooljaar deden 1.152 Oostendse gezinnen beroep op de onderwijscheques”, vertelt schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen). Dit schooljaar waren er dat 991, maar daar hebben de onzekerheden door de coronacrisis voor een stuk mee te maken. Men is echter wel beperkt tot één cheque voor een gezin met een kleuter tot zeven jaar en zeven cheques voor een gezin met een leerling in het zevende jaar middelbaar onderwijs.”

Een getuigenis van een Oostends gezin met twee kinderen, dat liever anoniem wenst te blijven, vertelt ons hoe moeilijk het wel is om rond te komen. “Als we 1 september in het vizier krijgen, houden we ons hart al vast”, vertelt de mama van het gezin. “We leerden de onderwijscheques kennen in de kleuterschool van mijn zoon (12). We hadden toen al een dochter. Het was de school zelf die ons informeerde omdat men wist van onze financiële moeilijkheden. De school paste hier en daar bij vanuit de schoolkassa omdat wij het simpelweg niet konden bolwerken”.

“Er wordt beweerd dat het onderwijs de kans is om uit de armoede te geraken, waarom dan die vele extra schoolkosten? Ondanks die onderwijscheques moeten we nog bijleggen bij de schoolkosten, maar ze helpen wel voor een stuk. Ergens heerst er ook een gevoel van schaamte om de onderwijscheques aan te vragen, maar we kunnen als gezin niet anders. Al die kleine extra’s maken het draaglijk, zeker als je ook nog in medicatie moet voorzien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier