Studenten VIVES zorgen voor culinaire verwennerij

Deze leerlingen mogen hun kookkunsten tonen aan het grote publiek. © PDC
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

Fijnproevers kunnen, zowel voor de lunch als diner, in Tête Pressée komen proeven van de kookkunsten van de VIVES-studenten. Voor hun eindproject moeten de studenten van de bacheloropleiding Culinary Arts een volledig eigen concept ontwikkelen.

Eind december is het exact een jaar geleden dat chef Pieter Lonneville en zijn echtgenote Lien de deuren van hun restaurant en traiteurwinkel Atelier Tête Pressée in Sint-Michiels achter zich dichttrokken om een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan.

Door het steeds toenemend aantal studenten Culinary Arts was hogeschool Vives genoodzaakt om naast restaurant De Karmeliet een tweede locatie te zoeken voor de praktijklessen. Tête Pressée was een uitgelezen opportuniteit en de zaak werd toen meteen gehuurd door de hogeschool. Beide vestigingen behoren nu tot het ‘Flanders Culinary Arts Centre’, een samenwerking tussen hogeschool VIVES en hotelschool Ter Duinen (Koksijde).

“In elk opleidingsjaar moeten de studenten van de bacheloropleiding Culinary Arts een restaurant uitbaten”, vertelt Vanessa Dehullu, verantwoordelijke restaurantuitbating Tête Pressée. “Voor de eerstejaars en de tweedejaars is restaurant De Karmeliet inmiddels de alom bekende en vertrouwde thuisbasis. Voor de derdejaars, een groep die bestaat uit zowel Vlaamse als internationale studenten, ligt de lat een stukje hoger. Zij werden voor hun eindproject ingedeeld in vier groepen en kregen als opdracht om een volledig eigen concept te ontwikkelen.”

Professionele coach

“Hun uitvalsbasis is het vroegere restaurant Tête Pressée, waar ze professioneel begeleid worden door hun coach Pieter Lonneville. De vier groepen werken een verschillend restaurantconcept uit. Ambrosia (van 26 tot en met 29 november) is een thema waarbij enkel met lokale producten gewerkt wordt en waarbij niets verloren gaat. Tijdens het concept Héritage (van 3 tot en met 6 december) staat de liefde voor de Belgische keuken en haar unieke streekproducten centraal. De derde groep opteerde met het concept Wild (van 10 tot en met 13 december) voor de rijke smaken van Vlaanderen met een knipoog naar het wildseizoen. Roots (van 17 tot en met 20 december) tenslotte sluit de restaurantperiode af met als concept plantaardige gerechten, vers van de boerderij met een flinke scheut liefde voor de natuur”, besluit Vanessa Dehullu.

Fijnproevers kunnen (telkens van dinsdag tot en met vrijdag) zowel voor de lunch als diner in Tête Pressée komen proeven van de kookkunsten van de VIVES-studenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier