Studenten elektronica laten zwaluwen verhuizen naar nieuwe til in Avelgem

Ynje Bonvin, Milan Schacht, Eliam Toye en Artuur Casaert stellen trots hun zwaluwproject voor. © KeMa
Redactie KW

Vier studenten van de opleiding Elektronica-ICT aan Vives Hogeschool Kortrijk werken samen met Regionaal Landschap Leie en Schelde aan een project rond dierenwelzijn. Het project heeft als doelstelling zwaluwen te laten verhuizen van het oude station van Avelgem naar een voor hen speciaal geplaatste zwaluwtil.

Ynje Bonvin, Artuur Casaert, Milan Schacht en Eliam Toye gaan met veel enthousiasme de uitdaging aan om dit technologisch zo goed mogelijk uit te voeren. “Het is een grote uitdaging om zwaluwen die onder het dak van het oude station van Avelgem verblijven, tijdens de verbouwingswerken te laten verhuizen naar deze speciaal voor hen geplaatste til. We zijn samen met de experts van Regionaal Landschap Leie en Schelde op zoek gegaan naar oplossingen”, vertelt de 21-jarige Artuur Casaert uit Oostrozebeke.

“Door het afspelen van een geluidsfragment van de zwaluwroep vanuit de richting van de til zouden zwaluwen meer aangetrokken worden tot de nieuwe locatie”, pikt Kortrijkzaan Ynje Bonvin (20) in.

Duurzame oplossing

“Zo hopen we hen te overtuigen om van de zwaluwtil hun nieuwe thuis te maken. Gebaseerd op deze theorie hebben wij een installatie ontworpen die ervoor zal zorgen dat overdag de zwaluwroep om de tien minuten zal worden afgespeeld.”

“De aanwezigheid van een zonnepaneel zorgt via een laadregelaar en een batterij voor de stroomvoorziening van het gehele project”, vertelt Eliam Toye (21). “Op die manier willen wij een duurzame en milieuvriendelijke oplossing realiseren. De zorgvuldig gekozen en geprogrammeerde microcontroller laat op de juiste momenten een geluidsopname van de zwaluwroep horen, die de zwaluwen naar hun nieuwe onderkomen moeten lokken”, stelt de Kuurnenaar nog.

Milan Schacht (21) uit Diksmuide hoopt alvast dat dit project slaagt en dat de zwaluwtil snel bewoond wordt. “Wij zijn misschien technologen, maar we dragen de natuur en onze leefomgeving een warm hart toe. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen dat dit een proof of concept wordt en dat dit idee in de toekomst gebruikt zal kunnen worden om zwaluwen naar een beschikbare til te lokken”, besluit Milan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier