Ter Sterre is een middelbare school voor leerlingen met autisme. De laatste jaren is de school sterk gegroeid. Toch zijn er maar zes bussen voor wel 211 leerlingen. Net zoals bij andere scholen van het buitengewoon onderwijs, is het busvoer problematisch.
“Wij hebben maar zes bussen. Dat is weinig waardoor de leerlingen lang op de bus moeten zitten. Zo moet de leerling die eerst opgepikt wordt, al om zes uur klaarstaan”, zegt Wim Vandorpe, directeur van Ter Sterre.
“Dat betekent dat hij om vijf uur moet opstaan om zich klaar te maken. In totaal zit hij wel vier uur op de bus. Dat is niet oké. Een lesdag duurt bij ons gemiddeld acht uur. Daarbovenop krijgen onze leerlingen ook huiswerk en ze kunnen er pas aan beginnen rond zes of zeven uur ‘s avonds. De druk op zowel de leerlingen als ouders is groot.”
“Er zijn dan wel budgetten toegewezen, maar wij kregen enkel een extra busrit voor de dinsdag- en vrijdagmorgen. Zo kunnen we de ochtendritten toch voor twee dagen ontlasten. Als de overheid nu nog ergens middelen vrijmaakt, krijgen wij als eerste een extra bus. Wanneer weten we niet. Dat kan volgend jaar zijn of het kan ook een loze belofte zijn”, aldus de directeur.
Afhankelijk van De Lijn
Een oplossing voor het vervoersprobleem vinden, is niet gemakkelijk. “Al die bussen zijn afhankelijk van De Lijn. Wij hebben daar eigenlijk weinig over te zeggen. Moesten we ze in eigen beheer hebben, dan zouden we makkelijker een oplossing kunnen zoeken”, meent Wim.
Ter Sterre is de laatste jaren fors gegroeid. Dat maakt het vervoersprobleem nog moeilijker. “Vorig schooljaar hadden we 180 leerlingen en nu hebben we er 211. Daarbovenop wonen onze leerlingen in heel West-Vlaanderen. De verste leerling woont in Wortegem-Petegem.”
“En de school blijft verder groeien. Ik schat dat wij volgend schooljaar wel 250 leerlingen gaan hebben. Dat is natuurlijk positief voor de school. Maar als wij geen extra bussen krijgen, hebben we een nog groter probleem. Wij gaan enkel leerlingen inschrijven als we ze degelijk vervoer kunnen geven.”
Tijdelijke oplossingen
Ter Sterre is ook moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. “We liggen niet in een grootstad waardoor het moeilijk is voor leerlingen om met het openbaar vervoer de school te bereiken. Ze moeten al de trein nemen naar Roeselare om dan met de bus naar Moorslede te komen.”
“We werken nu samen met de stad Roeselare. Via mobiliteitscoaches willen we leerlingen kennis laten maken met het openbaar vervoer. We moedigen hen ook aan om met de fiets te komen als ze niet ver wonen. Leraren en leerlingen carpoolen ook samen naar school”, legt Wim uit.
“Daarnaast werken we nu samen met de ouders om hun kinderen naar een paar locaties te brengen waar de bus hen kan oppikken. Dan moet de bus niet door het centrum rijden en dat scheelt 20 minuten. Dat zijn allemaal tijdelijke oplossingen, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”
(LS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier