Stad Oostende zet zich op verschillende manieren in om het onderwijs te ondersteunen. Met het project ‘iedereen mee’ investeert de stad in de slaagkansen van leerlingen. In het schooljaar 2023-2024 werden drie projecten gerealiseerd voor uiteenlopende doelgroepen, namelijk Klim-op, ACT! en KLAS-se.
Onder de noemer ‘Iedereen mee’ kent Stad Oostende sinds 2021 elk jaar een bedrag van 30.000 euro toe aan scholen, verenigingen en organisaties om vernieuwende onderwijsprojecten op te richten. In 2023 kregen drie projecten groen licht van een externe jury.
Vernieuwing mogelijk
Daarbij is er specifieke aandacht voor projecten die deelname aan het kleuterwijs stimuleren of ervoor zorgen dat meer leerlingen afstuderen met een diploma. Ook een focus op taalvaardigheid en digitale vaardigheden is een pluspunt. Verder hebben projecten die de overgangen in de schoolloopbaan verzachten en de kosten voor ouders helpen te beperken een streepje voor. “De projecten van ‘Iedereen mee 2024’ tonen dat er mits voldoende zuurstof een pak vernieuwing mogelijk is in ons onderwijs. Dankzij deze creatieve projecten zorgen we voor een nog warmere stad”, zegt schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen).
Inloopteam ‘De Viertorre’ werkte het project Klim-op uit voor kinderen van 1,5 tot 2,5 jaar. Daarbij komen ouders twee keer per week spelen met hun kinderen. Daarbij wordt niet alleen ingezet op het betrekken van kwetsbare ouders, maar ook op de ontwikkeling van de kinderen. Zo willen ze de juiste begeleiding voorzien en ze een zo goed mogelijke start in het kleuteronderwijs bezorgen. Het project bereikte tot nu toe 16 gezinnen, waarvan twee kinderen al in een kleuterklas startten en er drie succesvol werden aangemeld in de kinderopvang.
ACT!
Het tweede project dat geselecteerd werd, is ACT!, waarmee het Centrum Leren en Werken VTI leerlingen ondersteunt in de aanloopfase naar duaal leren. Daarin staan de pijlers attitudes, communicatie en omgaan met tijd centraal. Van de 30 leerlingen die bij aanvang het traject doorliepen, stroomde 80 project intussen succesvol door naar een stageplaats of werkplek.
KLAS-se
Het derde project KLAS-se helpt leerkrachten omgaan met moeilijke situaties in de klas. Het project reikt tools aan, zoals gesprekstechnieken, om leerkrachten beter en sneller te laten handelen.
KLAS-se is een samenwerking tussen de scholen Sint-Jozef, Ensorinstituut en Groep INTRO, Arktos en Profo. (HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier