Onderwijsambassadeurs maken 1.320 Kortrijkse gezinnen wegwijs in het onderwijs

Het project Onderwijsambassadeurs is een extra actie die voorkomt dat jongeren vroegtijdig de schoolbanken verlaten en is een opstap naar een gepast diploma © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

18 enthousiaste vrijwilligers ontvingen hun diploma als onderwijsambassadeur. Onderwijsambassadeurs is een project van FMDO en Stad Kortrijk waarbij vrijwilligers aan de slag gaan om ouders die de Nederlandse taal nog leren, te informeren over de mogelijkheden van het Kortrijkse onderwijssysteem. Zo krijgen kinderen alle kansen op volwaardig onderwijs.

Na vier jaar zijn er ondertussen 55 onderwijsambassadeurs aan de slag in Kortrijk. Zo kregen – in samenwerking met 39 (onderwijs) partners – intussen 1.320 gezinnen ondersteuning. De onderwijsambassadeurs zijn zelf vaak ouders die schoolgaande kinderen hebben. Ze kennen de drempels die anderstalige ouders of nieuwkomers ervaren binnen het Vlaams onderwijssysteem en volgden bij FMDO een opleiding over het schoolsysteem in Vlaanderen.

“Zij weten welke studiekeuzes er zijn, de kosten die verbonden zijn aan schoolgaan en leerden de organisaties kennen waar ze terecht kunnen met vragen. De onderwijsambassadeurs zijn bovendien meertalig. Dat geeft de ouders die ze informeren de zekerheid dat ze alles goed begrepen hebben en helpt hen om de juiste keuzes te maken voor de toekomst van hun kind”, zegt projectmedewerker Ella Cappon.

“De onderwijsambassadeurs zijn bovendien meertalig. Dat geeft de ouders die ze informeren de zekerheid dat ze alles goed begrepen hebben” – Ella Cappon

Via het educatieve spel ‘Ouders Zonder Grenzen’ en de onderwijscafés (laagdrempelige ontmoetingsmomenten) delen de onderwijsambassadeurs hun ervaring en kennis over het onderwijssysteem, daarnaast informeren ze ook op informele momenten hun eigen netwerk en gemeenschap.

“We merken dat de ouders tijdens het bezoek van onderwijsambassadeurs openbloeien. Ze krijgen informatie op maat door iemand waarin ze zichzelf herkennen. Dat zorgt voor vertrouwen en een veilige sfeer waar ze gemakkelijk vragen kunnen stellen. De ouders voelen zich meer zelfzeker en gesterkt, wat een impact heeft op hun kinderen en de school”, zegt brugfiguur Emma Vandeghinste.

Proefproject Jong Gedacht

Naast onderwijsambassadeurs startten FMDO, Stad Kortrijk en provincie West-Vlaanderen dit jaar het proefproject Jong Gedacht op. Het inspireert leerlingen uit het vijfde en zesde jaar secundair om een hogere studie te starten die bij hen past. De studenten gingen op bezoek in Athena campus Driehofsteden, Athena campus Pottelberg, Guldensporencollege Kaai, Guldensporencollege Engineering, VIVATO, PTI campus techniek & design en PTI campus wetenschappen & groen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier