Nog steeds lopende beroepsprocedure tegen freinetschool POER in Heule zorgt voor kopzorgen richting start nieuw schooljaar

De nieuwe freinetschool POER in Heule. © RV
Jules Fremaut

Vanaf morgen, vrijdag, gaan meer dan tachtig kinderen voor het eerst naar school in de nieuwe freinetschool POER in Heule. Het oude brouwershuis van de familie Lagae in de Zeger van Heulestraat onderging de voorbije maanden een metamorfose en is klaar voor jaar vol leerplezier. Ook het lerarenkorps is intussen volledig aangevuld. Niks lijkt een start in de weg te staan, al loopt er op dit moment nog steeds een beroepsprocedure tegen de komst van de school bij de provincie. Als dat beroep aangenomen wordt, kan dat verregaande gevolgen hebben. “Wij houden rekening met een dergelijk scenario”, zegt coördinator Jeska Verté.

Aan de basis voor die beroepsprocedure ligt de invoering van een ‘atypische schoolstraat’ op de kleine parking aan het Lagaeplein. Concreet wordt de toegang van de parking afgezet tijdens de begin- en einduren van POER, omdat enkele meters verder de leerlingen het schoolgebouw te voet of met de fiets betreden en ook weer verlaten. De tijdspanne waarin de parking afgesloten wordt, zou wel maximaal een half uur bedragen.

Beroep aangetekend

Kinesist Dennis Vandermeersch besliste, met medeweten en de steun van enkele buurtbewoners, om middels een uitgebreid schrijven beroep aan te tekenen tegen de vergunning van de school. Dat beroep wordt momenteel nog behandeld door de provincie. Hij hekelt enerzijds het feit dat er parkeerplekken dreigen te verdwijnen alsook het feit dat de impact van de maatregelen op de veiligheid van de schoolkinderen eerder beperkt zou blijven.

Het valt nog af te wachten of en welke impact die beroepsprocedure zal hebben. Sowieso heeft POER momenteel wel alle nodige vergunningen op zak: van stad Kortrijk om het brouwershuis om te bouwen tot een schoolgebouw en van onderwijs Vlaanderen alles wat betreft de onderwijsactiviteiten. Vanaf morgen, vrijdag, kunnen de meer dan tachtig leerlingen dus zonder zorgen schoollopen in het opgekalefaterde brouwershuis.

Lees meer over: