Nieuwe school neergezet in ’s lands kleinste stad, voorzitter oude school neemt ontslag: “Dit kon vermeden worden”

Negen modulaire units werden neergeplant op de Markt van Mesen. © TP
Redactie KW

Convoi Exceptionnel. Met grote vrachtwagens werd dinsdag een nieuwe school binnengereden in Mesen, ’s lands kleinste stad, na een ongeziene schoolstrijd. De sloop van de oude school is geweigerd en voorzitter Christine Vermeulen neemt ontslag. “Ik dien klacht in voor laster en eerroof.”

Negen modulaire units zijn dinsdag neergeplant op de Markt van Mesen. Zes units worden woensdag gehesen over het cultuurhuis, het voormalige stadhuis. “Dat gebeurt met een kraan van een 45-tal meter, dat is hoger dan onze kerktoren”, zegt burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Ze worden geplaatst in de tuin achter het cultuurhuis en vormen de lagere afdeling. Drie units worden gevoerd naar de Ketelstraat voor de kleuterafdeling. Het is een hele klus, maar alles gebeurt op een heel professionele manier. In enkele weken een nieuwe school oprichten, dat moet uniek zijn in ons land.”

Schoolstrijd

“Moeten die containers over dat gebouw gaan?” Een passante gaat verhaal halen bij enkele Mesenaars die de werken op de Markt aanschouwen. “Komen ze niet overeen voor de school? Zin ’t kiekens (lacht).” In Mesen woedde de voorbije maanden een ongeziene schoolstrijd naar aanleiding van het ontslag van David Breyne, de directeur van De Kleine Ster, de enige en onafhankelijke school in de stad. In een conflict met het schoolbestuur onder leiding van Christine Vermeulen kozen personeel, ouders en leerlingen de kant van Breyne. Er volgden rouwmarsen, een petitie en brieven richting de onderwijsminister.

Met GO! Scholengroep Inspira bouwt Breyne nu de nieuwe school De Horizon, onder meer in de vorm van tijdelijke modulaire units. Breyne was dinsdag zijn nieuw bureau aan het schilderen in het cultuurhuis. “Er zijn al 121 leerlingen ingeschreven”, vertelt hij trots. “Bij mijn weten blijft niemand in De Kleine Ster.”

Ontslag

Vermeulen neemt ontslag als voorzitter van het schoolbestuur van De Kleine Ster. Ze spreekt over een “lastercampagne”. “Ik dien klacht in tegen Breyne voor laster en eerroof”, zegt ze. “Ik werd getroffen in mijn privé en familiaal leven, dat is ver over de schreef. Er werden veel leugens verspreid en hierdoor ontstond heel wat commotie in ons vredesstadje. Tijdens die marsen werd tegen mijn deur geklopt en gestampt. Als voorzitter zette ik me steeds in voor kwalitatief onderwijs, het belang van de kinderen en het maximaal gebruik van de lestijden.”

Breyne diende ook klacht in tegen het schoolbestuur. Naast de aanhoudende onderlinge juridische strijd lijkt de publieke schoolstrijd intussen bekoeld. Diaken Dirk Verschoore volgt Vermeulen op. “Het wordt geen makkelijk schooljaar, maar we laten De Kleine Ster niet verkommeren”, aldus Verschoore. “We willen dat de school blijft bestaan.”

Sloop?

Een van de gebouwen van De Kleine Ster blijft ontoegankelijk. Aan het raam hangt een bekendmaking over een aanvraag tot sloop van het volledige schoolgebouw. “Het college van burgemeester en schepenen heeft op 10 juli de omgevingsvergunning geweigerd”, staat te lezen.

“Dat gebouw zou niet meer veilig zijn volgens de architect, aangesteld door De Kleine Ster”, aldus Evrard. “Met de politie hebben we vastgesteld dat het erg verouderd is, maar zij willen het zeer snel laten slopen omwille van instortingsgevaar. Ze slaan een aantal stappen over en we hebben een negatief advies van onze omgevingsambtenaar. Ons voorstel: een tweede expertise door een onafhankelijke architect en de bekendmaking van de bouwplannen en eventuele subsidies voor een school na sloop. We willen geen gesloopte site die er nog voor tientallen jaren onveranderd bij ligt.”

Gepokerd

De burgemeester benadrukt dat hij neutraal blijft in de schoolstrijd. “Maar naar aanleiding van de grote problemen in De Kleine Ster hoorde ik dat ouders en hun kinderen naar scholen in Heuvelland zouden trekken. Vastbenoemde leerkrachten waren eerder al vertrokken. Daarom moesten we ingrijpen, voor het welzijn van onze kinderen en stad. Mesen heeft de jongste bevolking van West-Vlaanderen. Een McDonald’s of winkelcentrum hebben onze inwoners niet nodig, maar een school is wél van primordiaal belang. Ik poogde meermaals om met het bisdom en bestuur van De Kleine Ster samen te zitten en een compromis te bereiken. Deze koppige mensen geloofden wellicht nooit dat er een tweede school kon komen in Mesen. Ze hebben gepokerd en gemist. Jammer, want dit kon allemaal vermeden worden.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier