Nieuwe kapitein gezocht voor Sint-Vincentiusschool Kachtem; kandidaten ingewacht tegen 1 april

Directeur Stefaan De Schrijver van de Kachtemse Sint-Vincentiusschool en Ann Van Essche, voorzitster van het schoolbestuur.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Directeur Stefaan De Schrijver van de Kachtemse Sint-Vincentiusschool en Ann Van Essche, voorzitster van het schoolbestuur.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Hoewel directeur Stefaan De Schrijver nog een vol jaar aan het roer staat van de Sint-Vincentiusschool in Kachtem is de zoektocht naar een opvolger nu al volop aan de gang. “Bedoeling is dat de nieuwe directeur nog een half jaar kan meelopen met Stefaan om de school te leren kennen”, aldus Ann Van Essche, voorzitster van het schoolbestuur.

Op het afscheidsinterview van Stefaan De Schrijver is het nog een jaar wachten. Maar in de Sint-Vincentiusschool zit men niet stil. Op 1 maart 2022 nemen ze er afscheid van de directeur die al 21 jaar de school leidt. “We willen tegen 1 april 2021 al de kandidaturen, waarvan er al een aantal binnen is, ontvangen hebben. Toen Stefaan hier twee decennia geleden Jacques Viaene kwam opvolgen, werd dezelfde aanpak gebruikt.”

“We maken deel uit van de enige netoverschrijdende scholengroep in Vlaanderen”

Huidig directeur Stefaan De Schrijver: “Ik had toen nog een halftijdse opdracht in het zesde leerjaar, maar kon me de andere tijd toespitsen op het leren kennen van de school en de taken van de directeur. Mijn opvolger zal goed gefaciliteerd zijn om zich in te werken tegen de effectieve start van zijn of haar opdracht. Het is niet voldoende om de sleutels te overhandigen, maar ook alle kennis wil ik met plezier doorgeven.”

Goed team

Tegen uiterlijk juni 2021 wil het schoolbestuur de nieuwe directeur kennen. De Sint-Vincentiusschool telt 400 kinderen, 130 kleuters en 270 leerlingen. “Het leerlingenaantal fluctueert wat, maar is flink crescendo gegaan in vergelijking met de dag dat ik hier startte. We hebben ook een personeelsequipe van in totaal 45 mensen, van leerkrachten tot mensen in het onderhoud. En we gaan er ook prat op een sterk team te hebben. Met de hand op het hart: op dat vlak moet mijn opvolger zich geen zorgen maken.”

Buitenbeentje

Ann Van Essche: “Onder impuls van Stefaan is de school ook op infrastructureel gebied enorm uitgebreid. De gebouwen voldoen aan de huidige vereisten. Door de groei van het leerlingenaantal moesten we ook op vlak van gebouwen meegroeien. Het klassentekort werd weggewerkt en we kregen een nieuwe refter en sporthal. Ook vernieuwende technieken werden gebruikt en leerkrachten en oudercomité hadden altijd inspraak bij wat hier te gebeuren stond.” De Sint-Vincentiusschool is ook een buitenbeentje in Izegem, want die maakt deel uit van de scholengemeenschap Kadanz. “Waarbij de ‘K’ onder meer staat voor Kachtem. Maar er zijn ook scholen van Kortrijk, Deerlijk en Anzegem bij betrokken. Het is ook een unicum in Vlaanderen, want we horen tot de enige netoverschrijdende scholengroep. Het was de kloostergemeenschap van Anzegem die ook het rusthuis opstartte die hier in 1852 met een school startte. Er hangt dus een hele historiek aan vast”, gaat Ann Van Essche verder. Directeur De Schrijver: “We zijn best fier op ons eigen autonoom bestuur, zo kunnen we onze autonomie behouden. De school kan ook een beroep doen op een schoolbestuur dat hier lokaal verankerd is in de samenleving.”

Ondertussen heeft de Sint-Vincentiussschool de coronacrisis tot dusver erg goed doorstaan. “Eén keer zijn de kleuters in quarantaine gemoeten, omdat iemand van het ondersteunend personeel besmet was. Maar voor de rest wisten we het virus buiten de schoolmuren te houden. Hout vasthouden.”

Info over de vacature: annvanessche@skynet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier