VABI krijgt tegen juni 2022 een gloednieuw onderkomen. De werken zitten op schema en vrijdag 12 maart werd de eerste steen gelegd. Met deze nieuwbouw is VABI, dat nu 650 leerlingen telt, klaar voor de toekomst.
De betonplaat voor de nieuwbouw was eerder al gegoten, maar vrijdag 12 maart werd de officiële eerste steen gelegd van de nieuwbouw van VABI, voluit het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut. Het nieuwe schoolgebouw op de campus Klein Seminarie-VABI in de Zuidstraat komt op de plaats van het oude. De toegang tot de bouwwerf gebeurt via de Veldstraat en zo worden leerlingenstromen en werfverkeer netjes gescheiden.
De afbraakwerken dateren al van november 2020. Ondertussen krijgen de 650 leerlingen van VABI elders een onderkomen. “Door de coronamaatregelen in het onderwijs is het een wat atypisch schooljaar, maar ook als iedereen hier les mag komen volgen, heeft elke klas een plaatsje gevonden. We doen dat met behulp van het Klein Seminarie waar we enkele lokalen gebruiken en ook in het VTI, dat hier net aan de kant van De Mandel ligt, huren we twee lokalen. Ook op het internaat kunnen we enkele ruimtes gebruiken. En zelf hebben we hier ons bureau in containers”, doen directeur Bart Vandenberghe en adjunct-directeur Els Degraeve uit de doeken.
Aannemer Coussée voert de werken uit, het ontwerp is van de hand van bildt.architecten. “We wilden een moderne nieuwbouw met oog voor de typische kenmerken van ons studiegebied. En dat is goed geslaagd. Het gebouw heeft ook een open karakter omdat je er onder door kan wandelen. Het gelijkvloers is een grote centrale ruimte met een zitput als ontmoetingsruimte voor leerlingen en leerkrachten. In die centrale ruimte zal ook studie georganiseerd worden en kunnen externen ontvangen worden. Daarachter liggen de praktijklokalen voor de richting Dierenzorg. Op het gelijkvloers zijn eveneens de lokalen voor de leerlingenbegeleiding te vinden.”
Tweede en derde graad
Op de eerste en tweede verdieping zijn 22 leslokalen voor leerlingen van de tweede en derde graad Biotechnische Wetenschappen, Dierenzorg, Landbouw en Tuinbouw. De leerlingen van de eerste graad zullen ook in het nieuwe schoolgebouw terechtkunnen tijdens de pauzes, voor contact met de leerlingenbegeleiding en voor enkele lessen. De meeste lessen zullen voor hen echter doorgaan in het huidige V-gebouw. Op de eerste verdieping van de nieuwbouw bevinden zich ook een lerarenkamer, het secretariaat, de bureaus voor directie en een vergaderruimte. Door het samenbrengen van al deze functies in één gebouw zullen de looplijnen aanzienlijk verkort worden.”
Verkeersluwe campus
Deze nieuwbouw brengt ook omgevingswerken met zich mee. Zo komt er een nieuwe toegang tot de campus in de Veldstraat en wordt nabij die toegang een parkeerruimte voorzien. Daardoor wordt de campus verkeersluw. Ook de speelplaats wordt heraangelegd met ruimte voor een buitenklas, een omnisportveld en een nieuw onderkomen voor een fietsenstalling.
Op de eerste verdieping van het gebouw is er een terras voorzien met ruimte voor urban farming . Aan de achterkant komt een grote binnentuin waar praktijklessen zullen doorgaan. “Dit schoolgebouw midden in het groen met goed uitgeruste lokalen voor de praktijklessen en de lessen algemene vakken is een zeer grote troef voor het onderwijs binnen het studiedomein land- en tuinbouw in Roeselare.”
De oplevering van het gebouw is voorzien in juni 2022. “Zo kunnen we tijdens de vakantie verhuizen en het nieuwe schooljaar starten in de nieuwbouw.” De kostprijs bedraagt zes miljoen euro exclusief BTW. “60 procent daarvan wordt via AGION gesubsidieerd, 40 procent komt uit de eigen middelen, het bouwfonds van de scholengroep Sint-Michiel.”
Na de realisatie van het schoolgebouw voor VABI komt ook het internaat op de campus, internaat Zuid, aan de beurt voor een nieuwbouw en verbouwing. “Van de 150 leerlingen op internaat zijn er zowat 115 die bij ons school lopen. Onze leerlingen komen niet enkel hier uit de regio, maar uit heel West- en Oost-Vlaanderen en enkelen zelfs uit Frankrijk en Nederland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier