Nieuw voorzittersduo voor Scholengroep Sint-Michiel heeft veel werk: “Gebouwen staan te vaak leeg”

Antoon Vanhuyse en Caroline Flipts hebben een duobaan. (foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Vanaf 1 maart staan Caroline Flipts en Antoon Vanhuyse samen aan het roer van Scholengroep Sint-Michiel. Ze volgen Jan-Vincent Lefere op. “Als voorzitters staan we in de eerste plaats achter onze leerkrachten en directies, tegelijk staat de leerling centraal.”

Het afgelopen schooljaar was er een vol veranderingen voor Scholengroep Sint-Michiel. Naast een nieuwe algemeen en coördinerend directeur, vindt nu ook een voorzitterswissel plaats. Caroline Flipts en Antoon Vanhuyse volgen vanaf 1 maart Jan-Vincent Lefere op.

“Wij zetelen al enkele jaren in de raad van bestuur van de scholengroep”, zegt Vanhuyse. “Doordat we allebei werken en actief zijn in organisaties, leek een duobaan ons de beste optie. Vzw Scholengroep telt meer dan 7.000 leerlingen en 1.200 medewerkers, dan moet je er ook voldoende tijd voor kunnen uittrekken! Caroline en ik kennen elkaar al lang, we weten dat we op elkaar kunnen steunen en delen dezelfde visie.”

Personeel vinden

Het onderwijs zit al enkele jaren in woelig vaarwater en met verkiezingen in het vooruitzicht beloven het boeiende tijden te worden voor het kersverse duo.

“De grootste uitdaging is voldoende personeel vinden: leerkrachten, directeurs en ondersteunend personeel. De leerling staat centraal, maar om hen te laten bloeien, heb je een sterk korps nodig.” Daarnaast willen ze inzetten op een sterk bestuur. “Elk directieteam blijft uiteraard verantwoordelijk voor het pedagogisch project van zijn school, maar als bestuur willen we beter op de hoogte zijn van de pedagogische inzichten en vernieuwingen”, zegt Flipts.

Een andere bekommernis is de stijgende zorg voor de leerlingen. “Veel jongeren hebben het moeilijk, en vaak verwacht men dat het onderwijs ook daarop een antwoord biedt. Een evenwicht vinden tussen zorgen voor en opleiden van leerlingen blijft een uitdaging.”

Tot slot willen Flipts en Vanhuyse ook de infrastructuur van Sint-Michiel aanpakken. “De scholengroep heeft een verouderd patrimonium en de tijd van lap- en tapwerk is voorbij”, lacht Flipts. “Bovendien moeten we eens ten gronde nadenken over de functie van onze gebouwen. De helft van het jaar staan die leeg… Kunnen we die ruimtes niet meer inzetten ten dienste van de maatschappij? Veel scholen zetten nu al de deuren van hun sportzalen open voor externe organisaties, misschien kan dat ook wel voor andere gebouwen.”

Voorbeeld blijven

Flipts en Vanhuyse willen niet enkel de afstand met de scholen zelf verkleinen, ze willen ook de banden met externe partners aanhalen. “Als scholengemeenschap maken we deel uit van de maatschappij, en elke verandering bij ons heeft ook daar een impact. Zo waken wij erover dat de relatie met stad Roeselare goed zit.”

Ook de katholieke afkomst wil het duo de aandacht geven die ze verdient. “De meeste van onze scholen zijn ontstaan vanuit die christelijke visie. Het is onze taak dat leerlingen, maar ook leerkrachten, beseffen waar we vandaan komen en dat we respectvol terugkijken op het verleden.”

Scholengroep Sint-Michiel is een sterk merk én een voorbeeld in Vlaanderen. “De uitdaging is om bij die top te blijven, want stilstaan is achteruitgaan”, aldus Vanhuyse. “Maar daarvoor zijn centen nodig. Wij zullen maximaal proberen te verwerven wat we kunnen verwerven.” Maar niet zonder eerst naar de scholen te luisteren. “We starten binnenkort met ‘onze ronde van Sint-Michiel’ waarbij we elke school bezoeken. Wat zijn hun wensen? Waarvoor staan ze (al) open? Pas daarna kunnen we bepalen welke zaken moeten wijzigen. We zullen zeker niet veranderen om te veranderen. Wat goed is, zal blijven!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier