Niet enkel in ’s lands kleinste stad woedde een grote schoolstrijd: “Het is jaren geleden, maar ze spreken er nog van in Menen”

Directeur David Breyne en zijn vrouw. © TP
Redactie KW

Nog voor de eerste schooldag lijkt de hevige schoolstrijd van Mesen gestreden. Directeur David Breyne bleef steeds geloven in een nieuwe school door de steun van zijn vrouw en haar collega’s uit Menen. “Want daar maakten ze exact hetzelfde mee.”

“Het was een helse zomervakantie, maar we did it.” De nieuwe basisschool De Horizon lijkt klaar om op 2 september leerlingen te ontvangen in het voormalig stadhuis en twee andere locaties in centrum Mesen.

“We tellen nu 121 ingeschreven kinderen. Daarnaast zijn er heel wat instappertjes in de loop van het schooljaar, dus in totaal zitten we al boven de 130”, zegt directeur David Breyne (45).

Zijn ontslag in De Kleine Ster, decennialang de enige basisschool in ’s lands kleinste stad, leidde tot een ongeziene schoolstrijd. Hoewel, ongezien? Een 20-tal kilometer verder, in Menen, werden de Mesense rouwmarsen en verdere ontwikkelingen op de voet gevolgd, en gesteund.

“Exact hetzelfde”

“Want daar maakten ze exact hetzelfde mee”, vertelt Ilse Bertier (45), de echtgenote van Breyne en onderwijzeres in De Kleine Prins, een autonome basisschool in Menen.

“Ik begon er te werken toen de schoolstrijd van Menen al beslecht was, maar eigenlijk was het een identiek verhaal: de voorzitster van het schoolbestuur wou de directeur afzetten en er ontstond een conflict met de rest van de school.”

“De commotie leidde tot de oprichting van een nieuwe school. Iedereen verhuisde en de oude school is uiteindelijk opgedoekt. Het is meer dan 30 jaar gelden, maar ze spreken er nog van in de leraarskamer. Tot op vandaag is De Kleine Prins een bloeiende en succesvolle school.”

Ups en downs

“Het verhaal van De Kleine Prins toonde aan dat het mogelijk was”, aldus Breyne, die met Ilse in Wevelgem woont.

“Mijn vrouw en haar collega’s moedigden mij aan. Thuis waren er heel wat ups en downs. In juni leefden we met een baksteen in de maag en waren er veel slapeloze nachten. We werden heen en weer geslingerd tussen emoties en moesten zorgen dat onze kinderen er niet te veel onder leden. Zij hadden examens en we probeerden hen af te schermen, maar zij volgden ook de media.”

“Het was echt heftig en de tijd ging tergend traag tot we goedkeuring kregen voor een nieuwe school. Dan begon het echte werk.”

‘De vijand’ helpt mee

De verbouwingen duurden tot de laatste dag van de vakantie. De helpende handen kwamen zelfs van ‘de vijand’. “Ik kwam werken in de toekomstige schooltuin van De Horizon en timmerde kasten in elkaar voor de klassen”, aldus Luc Castelein (63). “Ik zat meer dan 20 jaar in het schoolbestuur van De Kleine Ster, maar was er niet meer akkoord met de manier van werken tijdens de schoolstrijd.”

De voorbije maanden vlogen beschuldigingen over en weer, klachten werden ingediend en de voorzitster van De Kleine Ster nam ontslag. Hoeveel leerlingen nog overblijven in de oude school wordt pas op 2 september duidelijk. Er zijn geen leerkrachten of directeur meer, er wordt wel opvang voorzien voor kinderen die zouden opdagen. “Het had niet gehoeven en ik betreur de schoolstrijd”, aldus Luc. “Ons voormalig schoolbestuur bleef te lang bij het oude en evolueerde niet mee met de huidige onderwijsnormen. Men wou geen inmenging van buitenaf. En dan ontstond een persoonlijke vete tussen de voorzitster en de directeur.”

De case Mesen

“Mesen moet als case gebruikt worden in de politiek”, vindt Breyne. “De overheid moet goed nadenken over de opdracht van een schoolbestuur. De meeste besturen functioneren, maar die kleine vzw’s worden vaak bestuurd door mensen ver van het onderwijs. Het loopt er fout en dan botst het tussen besturen en directies. Zulke besturen werken zelfstandig, blijven jaren aan de macht en laten zich niet genoeg begeleiden.”

Breyne en zijn vrouw halen De Kleine Prins aan als ‘goede case’. “Bij ons kunnen mensen in het schoolbestuur zetelen zolang hun kinderen op school zitten en dan wisselen ze natuurlijk”, stelt Ilse. “En ze worden verkozen hé”, benadrukt Breyne. “Elke ouder krijgt de kans om deel uit te maken van de algemene vergadering en daaruit wordt een bestuur verkozen, een gezonde mix van mensen met verschillende achtergronden. In Mesen waren het decennialang dezelfde personen, die hun ouders opvolgden en zichzelf herverkozen.”

Zone 30

Sandy Evrard, burgemeester van Mesen (MLM), faciliteerde mee de nieuwe school in zijn stad. “Om zeker te zijn dat er toch zeker één school uit de strijd zou komen, want zonder school is Mesen failliet. Vanuit de stad nemen we nog bijkomende maatregelen, zoals de invoering van een kiss & ride-zone en een nieuwe zone 30 op de Markt. De Horizon is hier de voorbije weken in een recordtempo opgericht, het is ronduit fenomenaal.”

(TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier