Na zijn ontslag krijgt directeur David Breyne nieuwe school: “Mijn personeel en leerlingen zullen volgen”

We zien burgemeester Sandy Evrard, algemeen directeur scholengroep Inspira Veronique De Merlier en schooldirecteur David Breyne. © EF
Redactie KW

De ongeziene schoolstrijd in ’s lands kleinste stad lijkt ten einde. Na zijn ontslag in De Kleine Ster krijgt directeur David Breyne groen licht om een nieuwe school op te richten in drie gebouwen en tijdelijke modulaire klassen. Het nieuws werd onthaald op applaus van leraren en ouders.

Mesen stond de voorbije weken in rep en roer. Aanleiding was het ontslag van David Breyne, directeur van De Kleine Ster, de enige basisschool in de stad. Sindsdien hangen zwarte vlaggen aan het schoolgebouw en trokken twee rouwmarsen met leerkrachten, ouders en kinderen door de straten, uit protest tegen het schoolbestuur.

Met een petitie en open brief onder de arm namen ouders contact op met het kabinet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Hij geeft nu groen licht voor de opstart van een nieuwe school in Mesen. Aan het hoofd komt de ontslagen directeur van De Kleine Ster. “De deadline voor een aanvraag lag op 1 april”, aldus Breyne. “We zijn dankbaar dat het ministerie van onderwijs voor ons een uitzondering maakt. Ik neem al mijn personeel mee: de vastbenoemde leerkrachten, de twee poetsvrouwen en de secretariaatsmedewerker uit De Kleine Ster. We hopen ook alle 126 leerlingen bij ons te laten starten op 1 september. De meeste ouders ondertekenden al een engagementsverklaring. Hoe meer leerlingen, hoe meer leerkrachten op 1 september. Dit is een mijlpaal voor het onderwijs in Mesen.”

“We konden het risico niet nemen dat er geen school zou zijn op 1 september” – burgemeester Sandy Evrard

In theorie zijn er voortaan twee basisscholen in de stad. De nieuwe school heet De Horizon en komt op drie locaties. “Het cultuurhuis aan de Markt waar vroeger het oud stadhuis zat, het buurthuis ’t Keteltje in de Ketelstraat en OC ’t Oud Schooltje in de Korte Mooistraat. De lagere afdeling, het secretariaat, het zorglokaal, de leraarskamer, het directielokaal, de studiezaal en de voor- en naschoolse opvang komen in de bib en andere ruimtes van het cultuurhuis. De bib is enkel open op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag, dus dat lukt perfect.”

“Op de site achter het cultuurhuis zullen we moderne modulaire klassen plaatsen en daar ook de speelplaats inrichten. Peuters en kleuters krijgen hun klas in ’t Keteltje en in modulaire units die daar geplaatst worden. Er komt een poort aan de straatkant en speeltuigen in de groene zones. Turnen en eten doet iedereen in ‘t Oud Schooltje.”

Kinderdroom

Breyne heeft er vertrouwen in dat alles kan gerealiseerd worden tegen de eerste schooldag. “We hebben al onwaarschijnlijk veel gedaan in de voorbije drie weken. We zijn de grootste berg over. Toen ik mijn ontslag kreeg, stortte mijn wereld in. Nu gaat een kinderdroom in vervulling.”

David Breyne en het persoon van De Kleine Ster dat mee de overstap maakt naar De Horizon.
David Breyne en het persoon van De Kleine Ster dat mee de overstap maakt naar De Horizon. © TP

Het stadsbestuur van Mesen probeerde nog te bemiddelen. “Maar het bleek onmogelijk het huidige schoolbestuur te verzoenen met de directeur en het lerarenkorps”, stelt burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Onderwijs is de hoeksteen van onze samenleving. Gezien de recente ontwikkelingen konden we het risico niet nemen dat er geen school meer zou zijn op 1 september. Er heerste bezorgdheid bij de ouders en de leerlingen. Die zorgen wilden we zo snel mogelijk wegnemen. Daarop beslisten we als stad om het project te ondersteunen en te faciliteren, zonder een voorkeursbehandeling te geven aan de nieuwe school.”

De Horizon zal aangesloten zijn bij GO!-scholengroep Inspira. “September is kortbij, maar we zullen alles in het werk stellen om de opstart zo vlot mogelijk te laten verlopen”, zegt Véronique De Merlier, algemeen directeur van Inspira. “Stapsgewijs zullen we van de tijdelijke infrastructurele oplossing een stimulerende leeromgeving maken waarin onze nieuwe leerlingen zich zowel intellectueel als persoonlijk optimaal kunnen ontwikkelen.”

De opstart op drie locaties is een tijdelijke oplossing voor Breyne. “Binnen drie tot vijf jaar willen we iedereen verhuizen naar een nieuwbouwcomplex. Waar? Er zijn opties. Op korte termijn hebben we geluk dat de puzzel in mekaar valt, zodat alle kinderen op 1 september naar school kunnen in de best mogelijke omstandigheden.”

Wat met De Kleine Ster?

De toekomst van basisschool De Kleine Ster lijkt hoogst twijfelachtig. Het onafhankelijk schoolbestuur van die school lijkt toenadering te zoeken tot een scholengemeenschap. “Volgende week kunnen we hierover meer nieuws brengen”, stelt Christine Vermeulen, voorzitter van het schoolbestuur. “Hierdoor zal de nieuwe directeur en het team van leerkrachten zich volledig kunnen focussen op het lesgebeuren en de schoolorganisatie. In de marge van deze commotie leven er wilde geruchten over de toekomst van onze school. Daar kunnen we helder over zijn: de school blijft verder bestaan. Wij zijn een school met een jarenlange traditie en ervaring, gekend in onze regio. We nemen maatregelen om dit zo te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier