De Provincie West-Vlaanderen heeft de plannen voor het nieuwe Technicum op de campus Techniek en Design van het PTI in Kortrijk voorgesteld. De campus wordt quasi volledig onder handen genomen en maakt plaats voor een nieuwbouw van zo’n 5.500 vierkante meter. Het project kost 6,5 miljoen euro, doel is om aan het begin van het schooljaar 2023-2024 het nieuwe gebouw in gebruik te kunnen nemen.
De belangstelling voor de nieuwbouw op de site van het Provinciaal Technisch Instituut op de Campus West in Kortrijk was dinsdagochtend vrij groot. De plannen voor het Technicum, een nieuw gebouw van 5.500 vierkante meter dat de huidige paviljoentjes aan praktijkruimtes moet vervangen, zijn dan ook ambitieus. De Provincie West-Vlaanderen pompt zo’n 6,5 miljoen euro in het nieuwe gebouw waar 600 leerlingen uit het technisch en beroepssecundair onderwijs praktijkvakken moeten kunnen volgen. Concreet gaat het om domeinen als mechanica, elektriciteit en textiel.
Technisch geschoolden
Provinciegedeputeerde Jean de Bethune stelde samen met PTI-directeur Francis Bruyneel, campusdirecteur Tim Claeys en Andie Decock van architectenbureau AVDK Architecten uit Heule de eerste projectbeelden voor. Het Technicum moet in eerste instantie een onderwijs- en opleidingsgebouw worden waar de nieuwste technieken en digitale technologieën centraal staan. Op die manier moeten de leerlingen in een stimulerende leeromgeving de nodige kennis en praktijkervaring opdoen om hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt in de maakindustrie of verdere studies in het hoger onderwijs.
“Wij willen vooral inspelen op de snel evoluerende markt en de sterke positie van West-Vlaanderen op vlak van machinebouw en mechatronica behouden en waar mogelijk versterken”, zegt gedeputeerde van Onderwijs Jean de Bethune. “Deze nieuwe infrastructuur kan een antwoord bieden aan het groeiend tekort aan technisch geschoolden en wetenschappelijk opgeleide werkkrachten.”
Campusgevoel
De klasgebouwen aan de Graaf Karel de Goedelaan blijven behouden, de praktijklokalen achteraan verdwijnen en maken plaats voor het nieuwbouwproject. De grote kenmerkende hallen waar vandaag de weefafdelingen onderdak vinden, blijven wel behouden. Tegelijk wordt de site opengetrokken, wordt de speelplaats heraangelegd en vooral een stuk groener en wordt ook aan de buitenzijde van de campus een link gelegd naar de buren van Howest en Universiteit Gent.
“De PTI-campus is ideaal gelegen in het technologische hart van deze Kortrijkse campus”, aldus gedeputeerde de Bethune nog. “Ook de komst van nieuwe gebouwen als Veg-i-tec en FlandersMake versterken deze positie.” Ook studenten van het hoger onderwijs, cursisten van de centra voor volwassenenonderwijs en zelfs bedrijven zullen de nieuwe infrastructuur, uitrusting en expertise kunnen gebruiken.
Groen voor de buurt
In het hele design werd rekening houden met de wijk Paters Mote vlakbij, zo benadrukken school en architecten. “Het zal vooral een open campus worden, met extra groen aan de kant van de wijk”, zegt Andie Decock. “Het nieuwe gebouw zal er ook speels uitzien, met specifieke dakstructuren. Duurzaamheid komt centraal te staan: zo is er veel aandacht voor de opvang en het hergebruik van regenwater, licht- en ruimtegebruik en isolatie. We grijpen deze kans aan om het PTI klaar te stomen voor de toekomst.”
Als alles goed gaat, moet het nieuwe gebouw en dus de volledig vernieuwde site openen tegen de start van het schooljaar 2023-2024. Vandaag volgen 466 leerlingen een opleiding op de campus Techniek en Design.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier