Middelbare Steinerschool wil in 2025 deuren openen in Ieper

De kleuter- en lagere Steinerschool Koningsdale is gevestigd in de Oudstrijdsterslaan. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Troubadour! Dat wordt de naam van de nieuwe middelbare Steinerschool die enkele ouders uit de lagere Steinerschool Koningsdale uit de grond willen stampen in Ieper. Al vanaf 1 september 2025 willen ze de eerste leerlingen ontvangen, al is de locatie nog niet bekend. “Het is de derde keer dat hier sprake van is, maar nu is er een sterke initiatiefgroep die het zal kunnen waarmaken”, zegt directeur Barbara Decramer van de kleuter- en basisschool.

Al sinds de start van de lagere Steinerschool Koningsdale in 2009 is de oprichting van een middelbare Steinerschool in Ieper een stille droom van veel ouders van leerlingen. Wie wil dat zijn of haar kind na het lager in hetzelfde onderwijssysteem blijft, moet daarvoor nu naar Brugge of Gent. Daar komt binnenkort echter verandering in. “Sinds september 2023 is een groep van ouders uit de lagere Steinerschool Koningsdale van start gegaan met een idee en visie voor een Steiner middelbaar in Ieper”, zegt Patsy Verplancke van de initiatiefgroep. “Vanaf de eerste vergadering werd al snel duidelijk dat we er volledig willen voor gaan. Het is een pittig parcours, maar de samenstelling van de initiatiefnemers zorgt voor een goede mix van talenten en verantwoordelijkheden.”

“We willen een locatie vinden die op wandelafstand ligt van Koningsdale”

Op de Facebookpagina Middelbare Steinerschool Ieper werd onlangs het initiatief aangekondigd. Daar werd ook al de naam van de school bekendgemaakt: De Troubadour. “Net als troubadours moedigen we onze leerlingen aan om hun talenten te verkennen en te ontwikkelen”, klinkt het. “In onze middelbare Steinerschool streven we ernaar om de natuur te beschouwen als een levendig landschap van leren, waarin elke leerling wordt uitgenodigd om te dwalen, te verkennen en te ontdekken. Net zoals de troubadours die door verschillende landschappen reisden, willen we onze leerlingen in contact brengen met de wereld om hen heen, zodat ze schoonheid kunnen ervaren en waarderen.”

Steinerpedagogie

“Het bericht werd warm onthaald met heel wat enthousiaste reacties”, vervolgt Patsy. “De Troubadour wordt meer dan alleen een plek van leren. Net als troubadours mensen samenbrachten door middel van kunst, streven we ernaar om een hechte gemeenschap te vormen waar elke leerling zich geliefd, gesteund en gewaardeerd voelt.”

Net zoals bij andere middelbare scholen zullen de leerplannen goedgekeurd zijn door de overheid. “Maar om die doelstellingen te bereiken, zetten wij in op de Steinerpedagogie. Een volledige ontwikkeling, zowel cognitief, sociaal-emotioneel en praktisch, op de juiste leeftijd, door het zelf laten ervaren van de leerstof… Dat zijn een aantal pijlers. We gaan voor A-stroom. We starten met één klas en ieder jaar komt er één klas bij, zodat we na zes jaar een volledig middelbaar hebben. Voor de locatie zijn we nog volop bezig verschillende pistes aan het onderzoeken. Ons opzet is om een locatie te vinden die op wandelafstand van Koningsdale en het station ligt.”

Fondsen verzamelen

In juni zal ook de website gelanceerd worden. “De krijtlijnen zijn geschreven en met het logo en de naam wordt het nu echt concreet”, vervolgt Patsy Verplancke. “Tijdens onze tweewekelijkse vergaderingen timmeren we verder aan onze school in wording en toetsen we onze werkstromen af bij elkaar. Het is fijn te merken dat we telkens weer stappen vooruit zetten en dat we op veel steun van geïnteresseerden kunnen rekenen. Onze grootste uitdaging is uiteraard het verzamelen van de nodige fondsen voor ons eerste werkingsjaar. Er zijn al enkele ideeën om geld in te zamelen, zoals onder andere een spaghettifestijn tijdens het derde weekend van september.”

Directeur Barbara Decramer van kleuter- en lagere Steinerschool Koningsdale is in de wolken met het initiatief. “Het is al de derde keer dat er zo’n initiatief opborrelt, dus onder ouders was er al langer de wens om het traject verder te zetten”, zegt Barbara. “Maar natuurlijk moet er een groep zijn van krachtige mensen die dat effectief uitvoeren. Er is nu een sterke initiatiefgroep die dat kan waarmaken. De vorige keren bleef het telkens bij een idee. Er was niet genoeg volk dat recht stond om er zijn schouders onder te zetten. Er werd dan altijd naar onze school gekeken, maar het is onmogelijk om dat er nog bij te nemen.”

Brugge of Gent

Omdat de dichtstbijzijnde middelbare Steinerscholen zich in Brugge en Gent situeren, betekende de zesde klas meestal het einde van het traject in het Steineronderwijs voor leerlingen van Koningsdale. “We hebben ooit een leerling gehad die naar Brugge ging, maar die school is heel moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. We zagen de laatste jaren dat de kinderen die echt verder willen in het Steineronderwijs naar Gent trekken. Dan kan je met de trein naar Gent-Dampoort, maar dat is natuurlijk wel een behoorlijke inspanning.”

Vijftien jaar geleden begon Koningsdale met 24 leerlingen in de Rijselstraat. Ondertussen is dat aantal opgelopen tot 144 kinderen. “Ieder jaar komen er een beetje bij, maar er is nooit sprake van een explosie omdat we ook de instroom in het lager een beetje afremmen, mede door het plaatsgebrek. Maar binnenkort starten er verbouwingen, waarbij we de bovenverdieping – die vroeger werd gebruikt als repetitiekot van het JOC – zullen aanpakken en er drie lokalen bij komen tegen 1 september 2024.”

Schepen van Onderwijs Eva Ryde (N-VA) juicht het initiatief toe en reikt de initiatiefnemers de hand. “We hebben elkaar al twee keer ontmoet om te praten over de opstart van een middelbare Steinerschool en houden elkaar ook op de hoogte van nieuwe pistes”, aldus Ryde. “Ik heb aanstekelijk enthousiasme opgemerkt en ook een wil tot samenwerken met andere scholen. Dat samenwerken is voor de stad belangrijk, iets wat we binnen onzer regierol ook stimuleren. Een rijk en divers onderwijsaanbod is een troef voor de stad. We dachten ook al mee na over mogelijke locaties, maar het is aan de initiatiefnemers zelf om er concreet mee aan de slag te gaan.”

Wie interesse heeft om mee te helpen of om de school financieel te ondersteunen, kan contact opnemen via middelbaar@steinerschoolieper.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier