Heel wat scholen doen de laatste jaren lovenswaardige inspanningen om het gsm-gebruik tot een minimum te beperken. In het VHSI (Vrij Handels- en Sportinstituut) in Sint-Michiels bij Brugge start vanaf 2 september een ambitieus project: tijdens de schooluren is gsm-gebruik strikt verboden.
“Dit is een heel bewuste keuze”, opent adjunct-directeur Tiny D’hondt die het project coördineert. “Een van de redenen is dat mensen tegenwoordig non-stop verbonden zijn en verslaafd geraken aan hun gsm. De mobiele telefoon wordt op elk ogenblik van de dag en bij elke activiteit bijgehouden of gebruikt. Om tot leren te kunnen komen, is het nodig om niet voortdurend te multitasken, maar je te concentreren op één iets. Als je non-stop verbonden bent, ben je eigenlijk voortdurend aan het multitasken en maak je veel fouten, verlies je je focus, onthoud je minder en ervaar je sneller en meer stress.”
“We geloven dat onze aanpak de enige juiste is” – Tiny D’hondt, adjunct-directeur VHSI
De school ging zeker niet over een nacht ijs alvorens deze drastische beslissing te nemen. “We hebben heel wat literatuur rond deze problematiek doorgenomen, informatieve sessies gevolgd en we hebben alle personeelsleden, de ouders en onze leerlingen uitgebreid geïnformeerd over het waarom van deze beslissing. De ouders reageren bijna unaniem enthousiast, maar we verwachten uiteraard weerstand van onze leerlingen. We zijn ons ervan bewust dat het een grote stap is voor jongeren om hun gsm een hele dag niet te mogen gebruiken. We geloven er echter in dat onze aanpak een noodzakelijke stap is om bij onze leerlingen bewuster gebruik van hun mobiele telefoon te stimuleren”, aldus de adjunct-directeur van het VHSI.
In het ‘zakkie’
Vanaf 2 september zullen alle leerlingen van het VHSI bij aankomst op school hun gsm in een eigen speciaal tasje (zakkie, red.) moeten stoppen en per klas in een bak deponeren die voor de hele dag achter slot en grendel verdwijnt. In dat tasje worden alle signalen van het toestel geblokkeerd. “Het wordt voor onze leerlingen een serieuze aanpassing, maar we geloven in ons project en we zijn ervan overtuigd dat de toekomst zal uitwijzen dat onze aanpak de enige juiste is”, besluit Tiny D’hondt. (PDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier