Meester Fries Verschaete van Kinderland in Kortrijk met pensioen

Meester Fries gaat het vroeg opstaan, het papierwerk en het vergaderen niet missen. (foto EDB)
Meester Fries gaat het vroeg opstaan, het papierwerk en het vergaderen niet missen. (foto EDB)
Redactie KW

In basisschool Kinderland is Fries Verschaete (60) met pensioen gegaan. Fries eindigde zijn carrière als zorgleerkracht en stond ook nog één uur in de week in het zesde leerjaar.

Fries woont met zijn vrouw Katelijn Vanoverberghe in Gullegem, waar zij les geeft in de Gulleboom. Hun twee kinderen Soetkin en Willem zijn in 2008 en in 2011 overleden. Sinds het overlijden van Willem in 2011 werkt Fries halftijds. Daarvoor was hij zeven jaar deeltijds pedagogisch directeur en deeltijds beleidsondersteuner. Die deeltijdse directiefunctie nam hij over van Eddy Deneckere toen deze coördinator van de scholengemeenschap werd.

Fries startte in 1989 in Kinderland in het derde leerjaar, waar hij vele jaren les gaf. “De directeur had door dat ik een vlotte pen had – ik ben trouwens lange tijd reporter voor De Weekbode geweest – en ik kreeg een paar uurtjes vrij voor het maken van de Kinderlandkrant. Intussen is die geëvolueerd naar een tweewekelijks schoolkrantje ‘Kinderlandsprokkels’. Er kwamen ook beleidsuren vrij, zodat ik een tijd in het derde leerjaar in een duo-baan werkte met juf Nancy”.

Fries richtte in 1992 het Kinderlandkoor op en vertrouwt erop dat zijn opvolgers dit ook met hart en ziel zullen verder doen.

Voor Fries in Kinderland werkte, was hij actief in Spes Nostra in de Koffiestraat in Heule, in Ieper en in Brugge. In Tielt gaf hij nog les in het bijzonder lager onderwijs, en in het bijzonder secundair onderwijs op de Lange Munte gaf hij zeven jaar les.

Goochelen

Het vroeg opstaan, het papierwerk en het vergaderen zal Fries niet missen. “Maar dankzij de telefonie en het internet zal ik mijn goede collega’s wel behouden.”

Fries kijkt ernaar uit om zijn eigen dagprogramma te kunnen opmaken. “De vele recepten uit mijn drie jaar bakschool liggen nog te wachten om klaargemaakt te worden. Ook in het goochelen wil ik me nog verdiepen, in de voetsporen van mijn zoon Willem, die ooit de jongste goochelaar was bij Jean-Paul Mertens.”

Fries volgde ook een cursus ‘Hoe schrijf ik een verhaal’. Hij schrijft trouwens al jaren elke dag een verhaaltje aan zijn overleden kinderen.

Koester

Verder speelt hij slagwerk bij de Muziekvereniging Sint-Jan in Marke en helpt hij soms mee aan organisaties ten voordele van Koester, het thuiszorgproject van het Kinderkankerfonds, waarvan zijn gezin vroeger gebruik kon maken. (EDB)