Dirk Huvaere neemt afscheid van het internaat van IKSR en Vabi: “Mijn collega’s ga ik wel missen”

Dirk Huvaere sluit een gevarieerde loopbaan af. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Dirk Huvaere sluit een gevarieerde loopbaan af. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Na een boeiende carrière van ruim 40 jaar, waarbij Dirk Huvaere (63) het internaat van het Klein Seminarie en het Vabi in Roeselare vanbinnen en vanbuiten leerde kennen, trekt de Ardooienaar er per 1 september definitief de stekker uit.

Deze Ardooienaar woont sinds zijn huwelijk met Bea Walcarius in Beveren. “We zijn 26 jaar getrouwd en hebben met Nele (25) en Ewoud (23) twee zalige kinderen. Mijn middelbaar doorliep ik in de wetenschappelijke A van de VMS. Daarna trok ik naar het regentaat in Torhout voor een opleiding Nederlands, geschiedenis en godsdienst. Toen ik eind de jaren zeventig afstudeerde, was het aantal vacatures in het onderwijs eerder beperkt.”

“Ik werkte enkele tijdelijke opdrachten af in het VTI van Ieper en in het Buso Sint-Idesbald tot ik daarna terechtkwam op het internaat van de Land- en Tuinbouwschool, toen nog twee afzonderlijke scholen. De landbouwschool telde op dat ogenblik vijfhonderd leerlingen van wie drie vijfde intern.”

Internaat

“In de tuinbouwschool zat een dikke honderd internen. Als opvoeder bleef ik daar tijdens weekdagen ook inslapen. Ik was verantwoordelijk voor het hoger internaat van de tuinbouwinternen. Rond die periode werd al een beperkt aantal kamers voorzien voor meisjes uit landbouwmiddens. Aan dat internaatgebeuren heb ik mooie herinneringen. Het klikte goed met die gasten. De jongens van de boerenbuiten hadden het hart op de tong en waren heel gemotiveerd voor sportieve activiteiten. Dat gaf mij veel voldoening. Ik was er bijna vijf jaar als opvoeder actief.”

Daarna ging Dirk als huismeester aan de slag op het secretariaat van de Landbouwschool. “Ik was een drietal jaar administratief verantwoordelijke voor de dossiers van leerlingen en leerkrachten. Van mijn toenmalige collega Jacques Marichal heb ik op het vlak van wetgeving heel veel opgestoken.”

Betrokkenheid

“Later zijn de land- en tuinbouwschool gefusioneerd. Vanaf het schooljaar 1989-’90 werd ik beheerder van het internaat. Een nieuwe functie voor vrije internaten, die niet ingevuld werd als internaatsverantwoordelijke maar toegevoegd was aan het economaat onder leiding van Freddy Thermote. Daar kreeg ik een divers gamma van opdrachten zoals de financiële opvolging en organisatie van de grootkeuken. Ook de verslaggeving van de directieraad Klein Seminarie en de dienst preventie behoorde toen tot mijn taken. Geleidelijk aan kreeg ik de volledige verantwoordelijkheid over de toen 35 koppen tellende vrouwelijke keuken- en onderhoudsploeg. Zo leer je de campus natuurlijk zowel vanbinnen als vanbuiten kennen. Die persoonlijke betrokkenheid en de band met de collega’s ga ik toch wel missen. Voor het komende schooljaar help ik nog bij de voorbereiding, want qua organisatie is juli en augustus een heel drukke periode op het economaat.”

Op 1 september gaat de stekker er definitief uit. Het befaamde zwarte gat zal waarschijnlijk aan Dirk voorbijgaan. “Ik ben een fervent lezer en heb een breed interesseveld. Tijd allicht ook om enkele sportieve uitdagingen van vroeger weer op te pikken en stand-by te zijn voor de besognes van mijn kinderen. En misschien word ik ooit ook wel eens de keukenprins die mijn echtgenote zich in haar dromen wenst?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.