Leerlingen VTI bouwen scheepscontainers om tot tijdelijke crisiswoningen

Op de foto zien we Leen Van Craesbeek, Nick Vandeput en Annemie Tyvaert en (CLW Oostende). Tweede van rechts is graffitikunstenaar Vynck. © Bliek Vermeire
Redactie KW

In de Sint-Catharinapolderstraat wordt op vrijdag 7 juni het project Tuss(n)hus voorgesteld. Einddoel van de gelijknamige vzw is drie vroegere scheepscontainers in gebruik te nemen als tijdelijke noodwoningen voor jongeren.

De vzw Tuss(n)hus wordt gedragen door Nick Vandeput, Annemie Tyvaert en Leen Van Craesbeek uit het Centrum Leren & Werken Oostende. CLW Oostende vormt een onderdeel van het VTI. “Al te vaak komen sommige leerlingen plots op straat te staan”, zeggen de leerkrachten. “De bestaande crisisopvangcentra kunnen niet altijd snel genoeg een antwoord bieden. Om dit probleem onder de aandacht te houden, aanvaardde zanger en acteur Sebastien Dewaele het peterschap van Tuss(n)hus. De leerlingen staan zelf in voor de inrichtingswerken van de toekomstige wooneenheden. Jongeren van de klassen lassen en hout dragen verantwoordelijkheid voor de ramen, de jongelui uit de richting sanitair staan in voor de inrichting van keuken en badkamer. Ook onze klusjesmannen in opleiding zullen hun inbreng hebben. Hetzelfde geldt voor de richtingen elektriciteit en schilderen.”

Graffitikunstenaar Vynck versierde de eerste van drie units. “De vogel wijst op de jongeren die het nest verlaten. Ook de link met het spreekwoord Zo vrij als een vogel ligt voor de hand. Zelfs het verweerde karakter van de container zit verwerkt in mijn ontwerp”, zegt Vynck.

Op zoek naar grond

“Heel wat partners droegen hun steentje bij tot de realisatie van Tuss(n)hus: Haven Oostende, stad Oostende, het CAW, het JAC, de internationale beweging A Way Home, vzw Back on Track, de Koning Boudewijnstichting en vzw Back on Track-oranjehuis. Door deze ruime steun kunnen de jongeren na hun crisisperiode werken aan een definitieve oplossing. Voorlopig staat de container nog in de Sint-Catharinapolderstraat. De afwerking is voorzien voor juni 2025. De vzw zoekt een stuk grond waar de noodwoningen kunnen staan. Wie een plaats weet voor de containers, mailt naar nick@tussnhus.be”, besluiten Nick, Annemie en Leen.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier