Tien leerlingen van de Land- en Tuinbouwschool in Oedelem hebben met hun mini-onderneming ‘Meet Farmers’ de finale van ‘Dé Mini-onderneming van het jaar 2021’, een wedstrijd van Vlajo, gewonnen.
“Wij kregen het verlossende nieuws dat we “Dé Filip Donck Award – Doorzetting” hebben gewonnen tijdens de Vlajo Star Awards West-Vlaanderen. Uiteraard zijn wij hier super tevreden mee. Het is dan ook een zeer mooie prijs die zeker bij ons proces past. We hebben veel hindernissen moeten doorstaan om te komen waar we nu staan”, glimlacht Nore Denolf, gedelegeerd bestuurder van Meet Farmers.
We willen het beeld over lokale landbouwers verbeteren
Tien leerlingen uit drie richtingen, Dier – en landbouwtechnische wetenschappen, Planttechnische wetenschappen en Natuur- en groentechnische wetenschappen, werken samen aan een mini-onderneming waarin ze de reputatie van lokale landbouwers willen verbeteren. “Want wij vinden dat de landbouw niet genoeg in de belangstelling staat en willen hen steunen in deze moeilijke periode. Als we niet rechtstreeks bij de landbouwer zelf kopen, ontstaat er een lange keten die veel afval en vervuiling produceert. De landbouwers krijgen hierdoor een slechtere prijs voor hun producten”, zegt Denolf.
Korte keten promoten
De ‘Meet Farmers’ lanceerden een assortiment van promotiemateriaal waarmee ze de burger warm willen maken voor lokale landbouw. “We willen de korte keten promoten, alleen zo krijgen landbouwers een betere prijs voor hun producten. We onderscheiden ons van andere bedrijven omdat we enkel en alleen werken om de landbouw te promoten. In ons assortiment vind je kaartjes terug met gerechten, weetjes, foto’s en quotes. Op die manier willen we onze klanten voeling laten krijgen met de lokale landbouwer.”
Nóg een award
Maar het bleef voor de jongeren uit Oedelem niet bij één prijs. Donderdag wonnen ze nog een Award tijdens de Vlaamse Finale van De mini-onderneming van het jaar 2021. We zijn de winnaar van ‘de Euroclear Diversity & inclusion’. Yvan Vangeneugden: “Redenen zijn dat ze echt een project hebben waar ze mensen bij elkaar brengen, de landbouwers en de ‘gewone’ mensen op een positieve manier. Het creëert mogelijkheden voor de landbouwers om in een positief daglicht te staan en hun producten in de kijker te zetten. Ze zetten in op samenwerking zodat hun product samen met de landbouwers wordt gecreëerd. De ‘inclusion’ is echt een kernwaarde in het bouwen en verkopen van hun product.”
“Deze winst strijken wij zeker niet alleen op. Wij danken onze leercoach Kimara Goethals en onze droomcoach Leen Van Cauwenbergh voor de hulp tijdens dit leerzame parcours”, besluit Denolf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier