“Kuisen stopt nooit: als je klaar bent, mag je herbeginnen”: Christa (62) laat na 30 jaar dweil en trekker achter in VBS Spes Nostra

Christa Termote kreeg een erehaag voor ze met pensioen ging. © Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Na 30 jaar VBS Spes Nostra in de schooolstraat Heule proper en net te houden gaat Christa Termote in pensioen. Al ziet de poetsdame de schoolpoort vanuit haar huis toch is het voor Christa een afgesloten tijdperk. “Ik heb er mij altijd gejeund, maar gedaan is gedaan. Het raakt me niet.”

Christa Termote (62) is gehuwd met Johan Segers (62). Ze hebben twee kinderen: Bram (38) en Lien (37). Ze hebben ondertussen ook twee kleinkinderen Lio en Otis. Ze is graag creatief bezig met haken, maar ze wandelt en fietst ook graag. Reizen doet ze niet graag. “We gaan wel eens weg voor vier dagen, maar na twee dagen is het voor mij genoeg. Ik ben eerder een huismus”, vertelt ze.

Meteen aan de slag

Christa studeerde Snit en naad in Spes Nostra. Na haar studies kon ze direct aan de slag. Grote vakantie zat er toen niet in. “Ik heb maar twee dagen vakantie kunnen genieten. Ik mocht direct aan de slag bij het confectiebedrijf Deltex in Deerlijk. In 1994 ging ik op zoek naar een job dicht bij mijn huis. Ik startte in de Broederschool, nu VBS Spes Nostra, als oppas in de refter en kuisdame.”

“Wat er ook gebeurde, ik hield altijd de ‘kave’ recht”

Vanaf 2012 deed Christa er 10 jaar opvang en toezicht op de speelplaats, gecombineerd met de job als poetsdame. “De laatste jaren van mijn loopbaan ruilde ik het toezicht voor de afwas, maar uiteraard bleef ik poetsen. We poetsten altijd met twee. Ik heb acht verschillende collega’s gehad, allemaal verschillende karakters. Soms viel het mee, soms niet. Ach… ik hield altijd de kave recht”, vertelt Christa lachend. “Kuisen stopt nooit. Als je klaar bent, dan mag je herbeginnen. Wat wil je, met al die voetjes die erdoor gaan.”

Vijf directeurs versleten

Christa heeft grote veranderingen meegemaakt. “De grootste ingreep was de opsplitsing van de school. Het eerste, tweede en derde verhuisde naar de andere vestiging. Vier, vijf en zes bleven hier in de Schoolstraat. In haar loopbaan was Christa de ‘constante’ op school. Daarnaast passeerden veel en directeurs de revue. “Ik heb vijf directeurs versleten”, vertelt ze platjes. “Elke directeur had zijn eigen principes. Noem het nieuwe bazen, nieuwe wetten. De laatste drie jaar waren er liefst drie directeurs. Ze kwamen en gingen.”

In de toekomst zal Christa meer tijd hebben voor haar hobby’s. “Ik ga zeker niet in een zwart gat vallen. Mijn man is ook met pensioen. Er is altijd iets te doen, iets dat uitspringt. Ik ga mij niet vervelen.” Nu is Christa letterlijk in grote (school)vakantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier