Justine Devoldere (21) loopt stage in de Filipijnen: “Volop bezig met onderzoek rond cacaopeul”

Justine Devoldere voegt cacaopeulbloem toe in broden. © GF
Maxim Bille
Maxim Bille Webredacteur KW

“Once in a lifetime.” Zo omschrijft Justine Devoldere (21) uit Roeselare haar huidig avontuur. Justine volgt namelijk in het kader van haar bacheloropleiding voedingstechnologie aan Vives een stage bij een Filipijns cacao development center. Daar houdt ze zich volop bezig met een onderzoek rond het deel van de cacaovrucht dat weggesmeten wordt om chocolade te maken.

Justine Devoldere is een derdejaarsstudente aan Vives in Roeselare. Ze volgt er de bacheloropleiding voedingstechnologie. Een boeiende studie voor iemand met een passie voor voeding en gezondheid, zo blijkt. “In deze opleiding leren we om producten te ontwikkelen en te produceren. Als voedingstechnoloog moet je namelijk de functies van de verschillende ingrediënten kennen om er nieuwe producten mee te maken”, vertelt Justine ons meer over haar opleiding.

Binnen de bacheloropleiding worden ook stages voorzien. In het derde en laatste jaar vindt een stage van veertig dagen plaats, die ook geïntegreerd wordt in de bachelorproef. Studenten mogen kiezen tussen een binnenlandse of buitenlandse stage. Voor Justine was de keuze heel snel gemaakt.

Kans grijpen

“Ik ken iemand die afkomstig is van de Filipijnen en zag regelmatig foto’s passeren. Ik vind het dan ook een prachtig land en daarom wou ik graag naar hier komen. Dit zie ik ook als een once in a lifetime en ik wou die kans dan ook zeker grijpen. Momenteel is het hier dan ook heel fijn. Ik leer een nieuwe cultuur kennen en ook veel nieuwe vrienden. Dat bevalt me wel. Vives heeft ook veel connecties over de hele wereld en wist hier voor mij dus ook een plekje in het cacao development center te bemachtigen”, aldus Justine vanuit de Filipijnen.

“Ik leer een nieuwe cultuur kennen en ook veel nieuwe vrienden”

En daar probeert Justine nu het beste van zichzelf te geven. “Iedereen weet dat chocolade gemaakt wordt van cacaobonen. De rest van de cacaovrucht wordt weggesmeten. In het center onderzoekt men wat men kan maken met de producten die weggesmeten worden. Zelf werk ik met cacaopeul, dit houdt zo’n 45 procent in van de volledige vrucht en bevat veel vezels, wat dan weer positieve gezondheidseffecten heeft voor de mens. Daarom ben ik momenteel volop bezig met verschillende hoeveelheden van de cacaopeulbloem toe te voegen in broden. Tot nu toe verloopt mijn onderzoek goed, al zeg ik het zelf”, besluit Justine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier