Jonas Vandicke (29) won maandagavond de zilveren plak op de Vlaamse PhD Cup. Dat is een wedstrijd waarin pas gedoctoreerde deelnemers hun onderzoek helder moeten uitleggen. “De training die we hiervoor kregen, was voor mij al een prijs op zich.”
Jonas Vandicke woont tegenwoordig in Zwijnaarde, maar groeide op in Koksijde. Na zijn middelbare studies op het Immaculata instituut in De Panne studeerde hij in 2015 af als bio-ingenieur landbouwkunde aan de UGent. Daarna doctoreerde hij vijf jaar lang rond mycotoxines.
“Dat zijn giftige stoffen die gemaakt worden door de schimmels die je onder meer op maïs terugvindt en zo in het veevoeder terechtkomen. Door de klimaatverandering komen hier tegenwoordig steeds vaker exotische schimmelgiffen voor, die kunnen leiden tot ziekte of productiviteitsverlies bij de koeien”, legt hij uit. Actueel en maatschappelijk relevant onderzoek, als je weet dat een vijfde van de Vlaamse landbouwgrond wordt ingepalmd door maïsplanten.
Wetenschapscommunicatie
Bij de PhD Cup staat echter niet het onderzoek zelf centraal, maar wel hoe je daarover als onderzoeker communiceert. “Als doctoraatsstudent kreeg ik dikwijls vragen over mijn werk. Daarbij merkte ik bij veel vrienden dat hun ogen na enkele minuten al wegdraaiden, terwijl ik echt wou dat ze mijn uitleg snapten en zouden onthouden. Daarom nam ik eerder al deel aan wedstrijden als de Wetenschapsbattle en begon ik drie jaar geleden zelfs met mijn eigen wetenschapspodcast, Koffie Curieus. Ik besloot mij nu ook in te schrijven voor de PhD Cup, omdat je daarbij workshops over wetenschapscommunicatie krijgt”, zegt Jonas.
“Ik probeerde mij te onderscheiden met wat humor”
Daartoe moest hij wel eerst geselecteerd worden uit de meer dan vijftig deelnemers. “Op basis van een artikel van duizend woorden koos de jury zestien halvefinalisten. Uiteindelijk stootte ik met zeven anderen door tot in de finale, waarbij we ons onderzoek in drie minuten moesten presenteren. Ik probeerde mij daarbij te onderscheiden door wat humor te gebruiken en won uiteindelijk de tweede prijs: een opleidingscheque van 500 euro van de organisatoren van SciMingo. Daar ben ik heel blij mee, want de winnares stak er met kop en schouders bovenuit. Dit was voor mij het best haalbare resultaat”, blikt Jonas terug.
Podcast
Hij had zijn doctoraatsverdediging vorig jaar op 7 oktober, tussen twee lockdowns door, en ging diezelfde week aan de slag als studiemedewerker bij Colruyt Group. Daar onderzoekt hij nu trends en innovaties in de landbouw en visserij.
“Nu de hectische periode rond de PhD Cup achter de rug is, wil ik ook mijn podcast nieuw leven inblazen. De tips die ik tijdens de workshops kreeg, zullen daarbij zeker van pas komen”, klinkt het nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier