In vier Brugse basisscholen zitten kinderen tijdens de vakantie in de klas: “Lessen zijn plezant en afwisselend”

Deze kinderen bereiden zich al voor op het nieuwe schooljaar. © PDC
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

Sinds maandag zitten tientallen leerlingen in vier Brugse basisscholen opnieuw in de klas. Het is niet dat ze zich vergisten van datum wat de eerste schooldag betreft, maar ze zijn wel bereid om een deel van hun vakantie op te offeren om zich in de zomerschool voor te bereiden op dat nieuwe schooljaar.

In de basisschool van de Frères en Sint-Andreas en in innovatieve basisscholen De Springplank en De Stempel is de organisatie van zomerklassen al enkele jaren een traditie. “Het is ondertussen het derde jaar dat we een aanvraag indienden om een zomerschool op onze campus te organiseren”, aldus Cindy Cottenjé, directeur van De Stempel. “We zijn de enige zomerschool die haar werking ook openstelt voor kinderen van andere scholen. Dit jaar verwelkomen we meer dan 70 lagereschoolkinderen, waarvan ruim de helft niet op onze school zit. We selecteren onze eigen leerlingen op basis van hun zorgnoden en die zijn vaak gerelateerd aan de noodzaak van een taalbad. Leerlingen uit andere scholen worden meestal door een zorgcoördinator of brugfiguur aangemeld.”

Heel gemoedelijk

De sfeer op een zomerschool is gezellig en de omgang met de kinderen is heel gemoedelijk en dat bevestigt juf Michèle van de Springplank volmondig. “In de voormiddag doen we er alles aan om de kinderen op een speelse manier voor te bereiden op een vlotte overstap naar een hoger leerjaar. Er is minder prestatiedruk en dat zorgt ervoor dat niemand het gevoel heeft te moeten presteren zoals tijdens het schooljaar. ’s Namiddags staan ontspannende activiteiten geprogrammeerd, maar ook dan is er veel aandacht voor taalverwering.”

“Niemand heeft het gevoel te moeten presteren zoals tijdens het schooljaar”

In de basisschool van Sint-Andreas in de Jakobinessenstraat zijn ook een veertigtal kinderen present. “We organiseren de zomerschool voor het tweede jaar op rij in onze gebouwen”, vertelt directeur Martine Fontaine. “Vorig jaar waren we zeer aangenaam verrast toen we merkten dat de leerlingen die deelnamen sterker startten in het nieuwe schooljaar. Voor sommigen is een taalbad tijdens de vakantie zelfs noodzakelijk om een vlotte overstap naar een hoger leerjaar mogelijk te maken. Zelfs de leraren vertellen me dat ze de zomerschool voor zichzelf ervaren als een zachte aanloop naar een nieuw schooljaar.”

Geen rapport

Ook Isabeau, één van de leerlingen van de zomerschool in Sint-Andreas, vertelt dat ze het leuk vindt om tijdens de vakantie naar school te komen. “Ik zie een groot deel van mijn vrienden terug en de lessen zijn heel plezant en afwisselend. We krijgen geen rapport en een schooldag duurt minder lang. We gaan ook regelmatig eens op stap en zelfs dan leren we leuke dingen”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier