In deze school geldt geen totaalverbod op smartphones: “Jongeren moeten leren omgaan met het gebruik ervan”

Beeld ter illustratie. © Getty Images
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Terwijl sommige scholen in de regio ervoor kiezen om smartphones volledig te verbieden, volgt het Atheneum Nieuwpoort een meer gebalanceerde benadering. De school heeft ervoor gekozen om de smartphone niet volledig te verbannen uit de schoolomgeving. Dit staat in contrast met het beleid van sommige andere scholen, zoals het Sint-Bernarduscollege, dat schermverslaving en online pesten aanhaalt als redenen voor een totaalverbod.

Volgens directeur Jürgen Goderis is het echter belangrijk om jongeren te leren omgaan met technologie, in plaats van deze volledig uit hun leven te weren. “Wij vinden dat wij jongeren moeten leren omgaan met het gebruik van de smartphone”, zegt Goderis. “De smartphone is een vast onderdeel van onze maatschappij en zal dat ook blijven na schooltijd. Het is onze taak als onderwijsinstelling om leerlingen te begeleiden in het verantwoord gebruik van deze technologie.”

(Lees verder hieronder)

Onderscheid

Bij het Atheneum wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Voor de leerlingen in de eerste graad, die jonger zijn, is er een totaalverbod op het gebruik van smartphones tijdens de schooluren. “Deze kinderen zijn nog jong en we willen het praten en spelen met elkaar stimuleren”, legt Goderis uit. “De smartphone kan hier een storende factor zijn.”

Voor de oudere leerlingen in de tweede en derde graad ligt dit anders. Zij mogen hun smartphone meebrengen naar school en gebruiken op de speelplaats. Tijdens de lessen geldt echter een strikt verbod, tenzij het gebruik van de smartphone noodzakelijk is voor het behalen van leerdoelen. “Bij het binnenkomen in de klas geven ze hun gsm af en op het einde van de les krijgen ze hem terug”, aldus Goderis.

Uitzondering

Een bijzondere groep binnen het Atheneum zijn de leerlingen die deelnemen aan duaal leren. Zij combineren hun schooltijd met werkervaring op een werkplek. Voor deze leerlingen is de smartphone onmisbaar om in contact te blijven met hun werkgever. “Onze leerlingen die duaal leren, hebben soms hun gsm nodig om een telefoontje te plegen met hun contactpersoon. In deze context is het gebruik van de smartphone vanzelfsprekend”, zegt Goderis.

Begeleiden

Hoewel directeur Jürgen Goderis de beweegredenen van scholen met een totaalverbod begrijpt, ziet hij ook nadelen aan deze aanpak. “Een totaalverbod op smartphones op school kan de problemen verplaatsen naar de privésfeer”, waarschuwt hij. “We moeten ervoor zorgen dat leerlingen hun gsm op het gepaste moment gebruiken en voor de juiste doeleinden. Het onderwijs moet hen hierin begeleiden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier