“Ik verlies mijn hart en ziel”: na 15 jaar eerste kleuter moet juf Mieke (47) klas gedwongen verlaten

Met een petitie hoopt juf Mieke de situatie alsnog te keren. Ze verzamelde intussen al 450 handtekeningen. © JDr
Redactie KW

Eind juni kreeg juffrouw Mieke Azou (47) te horen dat ze niet langer voor haar eerste kleuterklas in GBS Wevelgem in de Goudenregenstraat mag staan. Begin september krijgt ze een nieuwe taak binnen de scholengroep, niet voor een klas, niet op dezelfde afdeling. Met een petitie, die intussen 450 handtekeningen telt, hoopt ze alsnog de situatie om te keren. “Dit is onmenselijk.”

Het verlof is voorbij en in heel wat basisscholen begint er weer al wat te bewegen. De schoolbanken worden afgestoft, leerkrachten zetten hun klas op orde en de directie maakt zich op om na twee maanden de kinderen te ontvangen.

Wat gezonde stress, maar vooral verlangen. Al is dat niet voor elke leerkracht het geval. Mieke Azou (47) uit Wevelgem ontziet zich die eerste schooldag voor de eerste keer sinds haar carrière van een kwarteeuw. Van die 25 jaar stond ze al zowat 15 jaar voor het eerste kleuter van de gemeentelijke basisschool Wevelgem, afdeling Goudenregenstraat. “Die klas was mijn tweede thuis. Ik had daar iets opgebouwd”, vertelt ze.

Manusje-van-alles

In de verleden tijd, met de tranen in de ogen. Eind juni kreeg ze te horen dat de directie andere plannen heeft voor Mieke. Geen juf van het eerste kleuter meer, wel een beetje manusje-van-alles. Kerntaken, vervangingen, wat zorg, een uurtje lichamelijke opvoeding én dat in de twee andere afdelingen.

Het nieuws had ze niet aankomen. “Er werd nooit met mij overlegd en ook mijn collega’s zijn officieel nog niet op de hoogte. Toen ik het hoorde stortte mijn wereld in. Ik verlies mijn hart en mijn ziel en dat zonder reden”, vertelt Mieke.

Dat Mieke geen reden kreeg voor de wijziging doet haar nog altijd pijn. “Er was wel eens een meningsverschil en ik viel begin dit jaar uit met een hernia, maar dat zijn geen redenen. Er werd gewezen naar een negatief verslag, maar dat is er niet. Voortdurend vraag ik me af of mijn manier van lesgeven niet oké was. Ik begin te twijfelen aan mijn capaciteiten. Maar uiteindelijk klinkt het dat de puzzel zo gelegd werd.”

Petitie

En daar wil Mieke zich niet bij neerleggen. Ze ging gesprekken aan met de directie, preventieadviseur en de gemeente, maar zonder gevolg. Uiteindelijk besloot ze om een petitie te starten. Die telt nu 450 handtekeningen en wil ze woensdagmiddag afgeven aan het schepencollege. “Of het iets zal uitmaken? Ik weet het niet. Ik wil alles proberen om toch nog mijn klas te hebben. Ik blijf leven op hoop. Uiteindelijk gebeurt er op papier niks verkeerds, maar dit is echt onmenselijk.”

Bij de gemeente Wevelgem willen ze zich niet mengen in de discussie. Burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) verwijst naar het arbeidsreglement dat door de gemeenteraad werd goedgekeurd. “Daarin staat dat de directie de enige is die bevoegd is om de taken te bepalen voor het schooljaar.”

Directrice Isabelle Vanoosthuyse wil niet ingaan op persoonlijke personeelsdossiers. Woensdag zal het schoolbestuur wel reageren via een communiqué. (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier