Vanaf september kun je bij Howest in Brugge de nieuwe keuzerichting ‘Chinese business studies’ volgen. Dit traject binnen de bacheloropleiding bedrijfsmanagement dompelt de studenten in een mix van Chinese taal, cultuur en bedrijfskunde. Studenten worden voorbereid op een job in de toenemende handel met China.
“Dit nieuwe keuzetraject kadert in de algemene opleiding bedrijfsmanagement. Specifiek aan deze keuzerichting is dat een derde van de lessen wordt gewijd aan alle aspecten en finesses van het zakendoen met het Verre Oosten”, zegt opleidingscoördinator Lieven Van Hyfte. “Het programma zal bestaan uit Chinese taal en cultuur, de manier van zakendoen en marketing. Vooral taal en cultuur zijn belangrijk: dat zijn de deuropeners voor economische contacten. We leren de studenten de basis van economische taal. Deze opleiding is uniek in ons land.”
Een nul te veel rekenen
“Met dit bachelordiploma kun je aan de slag bij alle bedrijven die handel drijven – of dat zouden willen – met China”, zegt Romeo Baertsoen, directeur opleidingen Brugge en ervaringsdeskundige in China. “We leren de studenten dat Chinezen niet één keer iets willen kopen of verkopen, maar dat ze steeds uit zijn op een lange relatie. Dan moet je weten hoe je dat het beste aanpakt. We leren hen ook dat Chinezen anders rekenen dan wij: niet in duizendtallen maar in tienduizendtallen. Daar moet je bij onderhandelingen héél goed op letten opdat de rekening geen nulletje te veel of te weinig uitkomt. Maar soms gaat het ook om eenvoudige beleefdheidsregels zoals waar je aan tafel moet plaatsnemen.”
Economische wereldmacht
De lessen worden deels door geboren Chinese docenten gegeven in het Confuciusinstituut van Howest in Brugge. “Dit is de Belgische ‘vestiging’ binnen het wereldwijde netwerk van instituten om de Chinese taal en cultuur te verspreiden. Je kunt het vergelijken met het Duitse Goethe Institut en de British Council. Wij werken hiervoor samen met de Zhejiang Gongshang Universiteit en de Provincie West-Vlaanderen”, zegt Frederik D’hulster, directeur onderwijs, onderzoek en internationalisering van Howest.
We leerden dat een handtekening onder een contract voor een Chinees niks meer betekent wanneer de omstandigheden veranderen.
Ondernemer Dirk Vyncke van de industriële groep Vyncke uit Harelbeke is bestuurder van het Confuciusinstituut. “Ons bedrijf is van vóór 2000 in China actief en bouwde er een eigen fabriek. Op de Chinese markt heb je een goed begrip van de taal en cultuur nodig. We leerden bijvoorbeeld dat een handtekening onder een contract voor een Chinees niks meer betekent wanneer de omstandigheden veranderen. Ik leerde zelf Chinees en ben die kennis nu aan het verfijnen. Ik raad mijn kleinkinderen aan om goed Chinees te leren, want binnen twee generaties beheersen zij de economische wereld.”
Chinese bedrijven in Zeebrugge
Bedrijfsleider Liu Peng van CSP Zeebrugge, de grote containerterminal van de Chinese scheepvaartgroep Cosco, steunt het initiatief: “Als een van de grootste investeerders in Zeebrugge, hebben we grote ambities om van deze plaats het hart van onze activiteiten in Noord-West-Europa te maken. Voor onze toenemende trafiek en werkgelegenheid is het belangrijk dat we elkaar goed begrijpen. Ook voor andere bedrijven is er een grote vraag naar contacten tussen China en België.” (RJ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier