Griet uit Deerlijk maakt carrièreswitch en kiest voor het onderwijs

Griet Loncke keerde terug naar het onderwijs maar hekelt de transparantie in het beleid omtrent het meenemen van anciënniteit. (foto DRD)
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Griet Loncke ruilde haar werk in de bloementuin Het Wonderhof in Sint-Lodewijk in voor een job in het onderwijs. Na een goede start kreeg ze negatieve feedback op haar aanvraag tot zij-instromer. Ze hekelt ook de problemen rond het meenemen van anciënniteit.

Griet Loncke runde tot vorig jaar Het Wonderhof, een unieke bloemenpluktuin in de Molenstraat in Sint-Lodewijk. Wie even wilde ontsnappen uit de ratrace van het dagelijkse leven of zelf een boeketje bloemen wilde plukken, kon dat in haar paradijsje. Maar daaraan is nu een einde gekomen. Griet heeft haar toch wel idealistische project stopgezet en is teruggekeerd naar het onderwijs, maar ze stelt zich toch wat vragen over haar terugkeer.

“Het Vlaams departement Onderwijs en Vorming heeft een salarissimulator ontwikkeld waarmee zij-instromers kunnen berekenen hoeveel loon ze zouden verdienen in het onderwijs. Dat dit platform tegemoetkomt aan de vraag naar een snellere correcte info over verloning van zij-instromers, spreekt voor zich. Er wordt echter opnieuw voorbijgegaan aan de vraag wie recht maakt op het meenemen van anciënniteit.Het is heus niet zo rooskleuring en eenduidig zoals minister Ben Weyts het schetst”, vertelt Griet.

“Na een carrière van 17 jaar in de privésector ben ik sinds september weer werkzaam in het onderwijs.Bij het aanvragen van mijn anciënniteit bleek dat maar liefst 13 jaar niet in aanmerking komt. In 2019 ging ik immers in op de vraag van een school om hen tijdelijk uit de nood te helpen toen een collega ziek uitviel. Gezien het slechts over vijf uur per week ging en dat voor nog zes lesweken gooide ik mijn eigen planning overhoop om hieraan tegemoet te kunnen komen”, zegt Griet.

Finanicële kater

“Die ‘vijf uren en zes lesweken’ doen me de das om.Me flexibel opstellen en inspringen, uit de nood helpen, in 2019, blijkt nu voor een financiële kater te zorgen, want hierdoor verlies ik 13 jaar geldelijke anciënniteit.Door die 30 uren ben ik geen zij-instromer, maar een terugstromer.De salarissimulator leert me dat ik nu welgeteld 1.357,03 euro bruto loon misloop. Ik beschik over een masterdiploma en een bewijs van pedagogische bekwaamheid.”

“Mijn motivatie is groot en de eerste maanden terug voor de klas voelden als een thuiskomen. Ik belast geen collega’s en draai sinds dag één mee als een volwaardige leerkracht. Maar wie weet behoor ik straks tot die 33 procent zij-instromers die er na één jaar de brui aan geven.De grote vraag is natuurlijk waarom deze collega’s stoppen.Omdat ze zich net als ik ‘belogen’ voelen? De realiteit is ontnuchterend en grenst aan puur ongeloof. Wanneer wordt er werk gemaakt van een transparant beleid?” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier