Na 40 jaar dienst, als jonge knaap begonnen in de Vrije Lagere School van Gullegem en eindigend in alle acht scholen van scholengemeenschap Guldenberg, gaat ICT-coördinator Geert Vanhouwaert met pensioen. Op zijn laatste werkdag trakteerde hij het lerarenkorps op wafels, als afsluit van het digifestival.
Zijn laatste werkdag op 1 maart zal Geert Vanhouwaert (61), ICT-coördinator bij scholengroep Guldenberg, niet snel vergeten. Die dag was de pedagogische studiedag voor alle leerkrachten van De Gulleboom, Bamo, SPWe basis, VBS Wijnbergschool en de Posthoornschool. Het werd geen gewone studiedag, want in de Porseleinhallen werd een groots digifestival georganiseerd. Tussen het ontbijt om 8 uur en de afterparty om 17 uur waren er sprekers, workshops over digitale thema’s, frietjes met hamburgers en tussendoor het afscheid van ICT-coördinator Geert.
Hart op de tong
Tijdens het afscheidsmoment stak directeur Hans Seynhaeve uitgebreid de loftrompet: “Geert startte als onderwijzer”, aldus de directeur.
“Maar hij had al heel snel een passie voor alles wat met computers te maken had. Dankzij heel wat bijscholing wou en kon hij het verschil maken als onderwijzer en ICT’er. Maar evenzeer is hij geliefd als een brok dynamiek, altijd enthousiast en met het hart op de tong… en best wel met een klein hartje. Een grap was nooit veraf, net zoals een verrassende uitspraak of een straf verhaal. Vaak voor de hele leraarskamer!”
“Tot de laatste dag kwam ik heel graag werken”
“Dat was inderdaad een heel mooi, pakkend moment”, kijkt Geert terug. “Ikzelf op dat podium terwijl al mijn collega’s luisterden naar de speech van de directeur. Ik ben mijn loopbaan begonnen in de jongensschool in Gullegem en 40 jaar later ben ik er nog altijd aan verbonden.”
Zijn loopbaan begon in september 1984. Hij had geluk, dankzij een nieuwe regel moest er per bepaald aantal leerlingen een leerkracht zijn. En het aantal leerlingen in Gullegem liet één extra leerkracht toe: Geert.
“Het was een periode dat er niet veel werk was voor leerkrachten, je moest wat geluk hebben. En dan nog. De eerste tien jaar kreeg ik altijd een ander leerjaar, ik heb alle klassen gedaan behalve het eerste leerjaar.”
Plooifietsje
Geert werd na een tijd geaffecteerd voor een paar uur naar de meisjesschool, een nieuwe wereld ging open, want daar hadden ze al computers. Hij raakte onmiddellijk geïnteresseerd en toen de twee Gullegemse scholen twee jaar later fusioneerden mocht hij 24 uur computerles geven. In die periode werd de Vrije Lagere School van Gullegem uitgeroepen tot ICT-school van Vlaanderen. Geert werkte toen intensief mee met het digitaal leercentrum Anywise, aan het ALL-programma ‘Anytime Anywhere Learning’ en was voortrekker van ENIS, het Europees Netwerk van Innovatieve Scholen. Nog later kregen de scholen een ICT-coördinator en kon hij ook aan de slag in Moorsele en De Waterlelie.
Met het oprichten van de scholengemeenschap werd er nog meer ingezet op ICT, en kwam er een tweede ICT-coördinator bij: Bert Vanhauwaert.
“Ik ben wel afkomstig van Gullegem maar al snel verhuisde ik naar Bellegem. Altijd trok ik met de fiets naar school. Zelfs de laatste jaren. Ik woon nu pal in het centrum van Brugge, ik stap van de trein in Kortrijk en rijd met mijn plooifietsje naar Gullegem, Moorsele of Wevelgem. Tot de laatste dag kwam ik heel graag werken. Hoewel Brugge niet naast de deur is, om mijn trein te halen moest ik wel iedere dag om 6 uur uit de veren.”
Aftelklok
Maar op een dag lonkt het pensioen. Grapjas Geert had er niets beter op gevonden om een T-shirt te laten maken met daarop een QR-code geprint. Je bent nu eenmaal ICT-coördinator… Nieuwsgierige collega’s scanden de code en tot hun verbazing bleek die naar een aftelklok te verwijzen. Een aftelklok naar 1 maart, naar het pensioen.
“En toch, echt verlangen om met pensioen te gaan deed ik niet”, lacht Geert. “Het schrikt me natuurlijk ook niet af, ik heb zo mijn bezigheden. Zoals verbouwingswerken, jaren geleden bij mijn kinderen en deze zomer heb ik een caravan omgebouwd naar foodtruck. In die foodtruck, mijn Waffles on Wheels, serveer ik wafels. Ik wil er niet mee op de markt staan, wel op feestjes en als vriendendienst.”
Aan het einde van het digifestival kroop Geert in zijn Waffles on Wheels en trakteerde de 200 leerkrachten van de scholengroep op wafels. Je zou voor minder gemist worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier