Na een carrière van 41 jaar als onderwijzer heeft Geert Deseyne (62) uit Rumbeke vorige week vrijdag afscheid genomen van de stedelijke basisschool De Vlieger, voorheen de gemeentelijke jongensschool in de Hoogstraat.
“Ik volgde vanaf het schooljaar 1979-1980 de onderwijzersopleiding aan het toenmalige Sint-Thomasinstituut in Brussel (inmiddels na fusies Odisee Hogeschool geworden, red.), waar veel West-Vlamingen, als alternatief voor de normaalschool in Torhout, naartoe trokken. In Brussel koos men voor een soepelere opleidingsvorm, met meer inspraak en stages in binnen- en buitenland, wat voor die tijd erg vernieuwend was”, vertelt Geert.
Militaire dienstplicht
Met een diploma op zak kon Geert meteen aan de slag in het eerste leerjaar van de gemeentelijke jongensschool in Rumbeke. “Het schooljaar was amper één maand oud of ik werd opgeroepen om het vaderland te dienen. Dankzij Luc Cinjaere, de toenmalige directeur, én met de tussenkomst van Robert Gheysen, Roeselaars volksvertegenwoordiger voor de CVP én gespecialiseerd in uitstel en soms afstel van militaire dienst, kon ik het volledige schooljaar uitdoen. Maar voor mij geen afstel, op 30 juni eindigde het schooljaar en de volgende dag was ik milicien. Na mijn militaire dienstplicht, onder meer in het Duitse Spich, stond ik als interim in de stadsmeisjesschool in de Kokelarestraat voor de klas. Vanaf 1983 werd ik opnieuw leerkracht in de gemeentelijke jongensschool en in 1985 vastbenoemd.”
De helft van zijn beroepsloopbaan stond hij in het eerste leerjaar, de andere helft in het derde. “Alles bijeengeteld zijn er, over die iets méér dan 40 jaar, een 1.000-tal leerlingen gepasseerd. Ik heb ook twee nieuwbouwprojecten meegemaakt, met lesgeven in barakken en op andere locaties tijdens de bouw tot gevolg. We zitten nu in een modern pand met alles erop en eraan en met alle mogelijke faciliteiten, dat was vroeger wel even anders”, vervolgt Geert op dreef.
Digitale skills
Een grote verandering was de intrede van digitale skills. “Het was wennen om van het groene schoolbord met krijt en bordveger over te schakelen naar het digitale bord. Dat laatste beschikt over enorme lesmogelijkheden, maar daardoor schrijven de leerlingen veel minder dan vroeger en dat is niet altijd een goede zaak. Bovendien is alles onmiddellijk beschikbaar en de beeldcultuur is prominent aanwezig. Uiteraard zijn ook de kinderen veranderd: ze zijn spontaner, babbelzieker, vaak minder geconcentreerd, soms kunnen hun gedrag en respect beter…”
In mijn lessen heb ik altijd veel aandacht voor de natuur gehad
“Dat is eigen aan de tijdsgeest en we moeten ons flexibel opstellen, maar hoe ouder je wordt, hoe moeilijker dat gaat. In mijn lessen heb ik altijd veel aandacht voor de natuur gehad, ik bracht de natuur naar binnen met meer groen op de speelplaats, door het bouwen en onderhouden van een kippenren, door wat in de natuur leeft en beweegt in mijn klas te etaleren. Mijn leerlingen hebben ook altijd veel plezier aan mijn fratsen beleefd. Een tienttal keer per schooljaar pakte ik op vrijdagnamiddag, net voor het weekend, uit met een kwartiertje goochelen als Magic Gerardo en op 1 april waren de collega’s op hun hoede voor een aprilgrap van meester Geert. Zo heb ik eens in elke klas en in één oude schoolbank een tijdelijk aquarium met een levende goudvis geïnstalleerd, toepasselijker kan men het niet op 1 april bedenken.”
Afscheidsfeest
Meester Geert keek verlangend uit naar zijn officiële afscheidsfeest op vrijdag 1 april en uiteraard ook met grote nieuwsgierigheid én een bang hartje voor de mogelijke 1 aprilgrap van de collega’s. Op de vraag wat hij het meest zal missen is het snelle antwoord: het lesgeven, de sfeer van de school en de gemoedelijke contacten met de collega’s. Ten slotte wenst hij de school en allen die er lesgeven en les volgen, evenals de directie en het ondersteunend personeel, alle succes.
Het is nu al een tweede Deseyne die op korte tijd SBS De Vlieger verlaat. Op 18 december 2020 ging zijn zus Sien er immers als godsdienstlerares met pensioen. Geert Deseyne woont met zijn partner Lieve Remaut (kleuterleidster) in de Jachthoornstraat. Hij is de vader van Fons, Louis, Justine en Florence en opa van Floris, Annabel en Colette. Hij zal nu meer tijd hebben voor zijn hobby’s: wandelen, fietsen, knutselen en alles wat met verbouwen te maken heeft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier