Feest voor een halve eeuw school De Kim in Deerlijk

Een halve eeuw De Kim staat vermeld in het guldenboek van de gemeente. Stichter Maurice Deseyn, Loes Vandromme, directeurs en leden van het bestuur glunderden. © MVD
Redactie KW

In mei 1974, precies een halve eeuw geleden, kreeg de school voor buitengewoon onderwijs in de St.-Amandusstraat in Deerlijk de naam ‘De Kim’ en werd het een zelfstandige school. Sinds 1965 was dit een afdeling van de gemeentelijke lagere school. In juli 2003 werd in de Nieuwstraat ‘De Sam’ de tweede school. Die vijftigste verjaardag werd nu gevierd. Stichter en bezieler Maurice Deseyn kreeg een warme hulde en applaus van personeel en besturen.

De huidige directeurs, Stijn Eeckhout en Chris Debacker, glunderden bij al het feestgedruis. Onder de genodigden waren ook burgemeester Claude Croes, die onderwijs onder zijn bevoegdheden heeft, en Loes Vandromme, Vlaams parlementslid voor CD&V en voorzitter van de koepel van het gemeentelijk onderwijs.

Stichter Maurice Deseyn (78) sprak zijn waardering uit voor hetgeen hij mee op de rails zette. “Ik heb er een warm gevoel bij. Het zijn vandaag scholen met samen 330 leerlingen en een wachtlijst. Wij doen het als collega’s samen voor de ouders en hun kinderen. Ik ben fier op jullie.”

Hij herinnerde de aanwezigen aan de eerste nieuwbouw in 1978 en uit een ver verleden haalde hij de woorden van wijlen schepen Leon Defraeye aan, die in de beginjaren van De Kim al schreef dat de school een parel was aan de kroon van Deerlijk. Deseyn dankte het gemeentebestuur, dat als bestuur van de school op geen inspanning keek. “Mede door dit initiatief en de sociale opstelling van het bestuur profileert Deerlijk zich als een warme gemeente. Doe zo voort”, sprak hij zijn waardering uit.

Dankbaarheid

De burgemeester stipte nog aan dat de leerlingen van zeer ver komen. “Ik ervaar de grote dankbaarheid van de ouders en ik kan enkel beamen dat de scholen parels zijn op onze kroon.” De gouden verjaardag werd genoteerd in het guldenboek van de gemeente. Maurice zette er als eerste zijn handtekening bij, gevolgd door de directeurs en genodigden.

Als blijvend aandenken aan dit feest ontving Maurice Deseyn vanwege de gemeente een kunstwerk: een ladder met kinderen die erop klimmen.

Na het nemen van de jubileumfoto volgde er nog een receptie en feestje.

(MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier