Oostende scoorde de voorbije jaren niet goed op vlak van jongeren die zonder diploma het school verlaten. Door de coronacrisis en het afstandsonderwijs is dat aantal nog meer toegenomen. De gemeenteraad van Oostende heeft daarom een uitbreiding van de individuele Multitrajecten goedgekeurd. Er wordt 30.000 euro extra uitgetrokken om 23 extra trajecten te kunnen opstarten dit schooljaar.
Tijdens een individueel Multitraject worden jongeren individueel begeleid en wordt de band met de school versterkt, om zo vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan. PROFO vzw, Arktos en Groep Intro geven deze trajecten vorm en ontvangen extra werkingsmiddelen om jongeren te begeleiden.
“Het is de bedoeling dat de scholen contact opnemen als ze merken dat jongeren schoolmoe zijn. We vragen hen om dat zo snel mogelijk te doen en niet pas als een jongere al maanden niet op school is komen opdagen”, vertelt schepen van Onderwijs Natacha Waldmann.
De begeleiders van de drie organisaties verdelen de trajecten naargelang de noden van de jongeren zelf. “Het voordeel van deze trajecten is dat we breder kunnen gaan dan de schoolse context. Vaak ligt de oorzaak van de problemen immers niet op school. Wij kunnen samen werken aan de oorzaak zodat de school weer een prioriteit wordt”, vertelt Veerle Delember van Arktos.
Ook bij PROFO vzw wordt enthousiast gereageerd. “Soms is er een kloof ontstaan tussen de school en thuis. Wij zijn er om weer de brug te maken waardoor jongeren terug naar school gaan en een diploma behalen. We moeten daarvoor soms echt aanklampend werken. Als er geen reactie komt, gaan we letterlijk aan de deur bellen bij de jongeren”, vertelt Joke De Lille.
Stad Oostende heeft van de bestrijding van schooluitval een prioriteit gemaakt. “Een diploma is namelijk de snelste weg uit de armoede. We willen daarom een versnelling hoger schakelen door extra multitrajecten in te richten. Zo hopen we samen met onze partners jongeren terug te motiveren voor school”, zegt schepen Natacha Waldmann nog.
De vraag naar begeleiding via deze Multitrajecten is momenteel hoger dan het aanbod. Daar zit ook de coronacrisis voor iets tussen. Het verplichte afstandsonderwijs tijdens de sluiting van de scholen was voor zowel leerkrachten als leerlingen een grote uitdaging.
39 trajecten
Door covid-19 werd het voor scholen nog moeilijker om contact te houden met jongeren in probleemsituaties, waardoor zij ook makkelijker konden afhaken. Op de gemeenteraad van 30 augustus werd dan ook een uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomsten met de organiserende partners PROFO vzw, vzw Arktos en Groep Intro goedgekeurd. “Stad Oostende voorziet in totaal meer dan 30.000 euro werkingsmiddelen bovenop de bestaande subsidies en wil zo in totaal 39 trajecten aanbieden dit schooljaar”, besluit de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier