Politicoloog Carl Devos trekt de boer op langs West-Vlaamse velden. Als ‘ambassadeur van UGent voor West-Vlaanderen’ moet hij de banden aanhalen tussen de universiteit en het economisch weefsel van onze provincie. Tweewekelijks brengt hij verslag uit van zijn kruistocht. In deze kolommen, op kw.be.
Op Campus Kortrijk, aan de Graaf Karel de Goedelaan, hebben de UGent (bijv. met Veg-i-Tech) en de Howest (bijv. met het groot nieuw campusgebouw aan het Magdalenapark) elk hun eigen bouwplannen. Die zullen er mee toe bijdragen dat dit stadsdeel van Kortrijk de komende jaren onherkenbaar zal veranderen. De site rond de Karel de Goedelaan wordt nog meer één grote, moderne campus, die zal rechtstreeks aansluiten en deel worden van Kortrijk Weide.
Zo ontstaat er een Campus Kortrijk Weide, die een metamorfose zal kennen. In dat stadsproject komt een stadspark, zwembad, fuifzaal, evenementenplein en is er al een nieuw gebouw voor volwassenenonderwijs. Het gebied tussen het station, de Leie en de westelijke ring wordt een nieuw stadsdeel aan het water, met groene doorgangen naar de binnenstad en de stationsomgeving.
Uitbreiding
Daarnaast bouwen de UGent en Howest op de campus ook letterlijk samen. Aan de uitbreiding van het IDC, het Industrial Design Center aan de Marksesteenweg 58, dat studenten en docenten van Howest en de UGent gezamenlijk gebruiken. Het huidige IDC is te klein, wegens groot succes. De opleidingen Industrieel Productontwerpen (IPO) van Howest en Industrieel Ontwerpen (IO) van de UGent trekken veel bedrijvige en creatieve studenten aan. Die hebben meer ruimte nodig om zich en hun ideeën verder te ontwikkelen. Daarom starten de uitbreidingswerken.
Het IDC is veel. Van een lokaal waarin studenten les krijgen en aan opdrachten werken, tot een open leercentrum waar industrie, onderzoek en onderwijs elkaar dagelijks inspireren. Daar komen heel wat innovatieve projecten uit voort. Er zijn ateliers met werkplaatsen voor bijv. prototyping, een materialenbibliotheek, een maquetteruimte, brainstormhoekjes en uitgeruste ontwerpstudio’s. In het IDC worden internationale programma’s georganiseerd en experimenteren onderzoeksgroepen er met nieuwe ontwerpen.
Een investering in gebouwen levert niet enkel een mooie, modernere stad op, het is ook een investering in menselijk kapitaal
Onze Bachelor en Master (in de industriële wetenschappen:) industrieel ontwerpen wordt zeer gewaardeerd in de bedrijfswereld. Studenten leren er niet enkel alle technieken, ze worden niet enkel creatief uitgedaagd, maar we zorgen er ook voor dat ze ondernemend zijn en denken. Dat ze daarin slagen bewijzen ze al nog voor ze afstuderen.
In het verleden hebben IO-studenten geëxposeerd op de Interieur Biënnale in Kortrijk, wonnen ze prijzen als beste Vlaamse Jonge Onderneming (Vlajo) Small Business Project (waardoor ze naar de Europese finale, zeg maar dé Champions League voor leerling- en student-ondernemers konden), wonnen ze de Battle of Talents, of de ‘Durf Ondernemen Goes Global‘ competitie (waardoor ze de UGent vertegenwoordigden op de internationale business concept competitie), wonnen ze de Business Plan competitie van de Start Academy, leverden ze veel finalisten voor Durf Ondernemen goes USA, enzovoort.
Op woensdag 3 mei ging in de Handelsbeurs, op de Kouter in Gent, ‘Gentrepreneur‘ door. Daar werden vijf Gentrepreneur Awards uitgereikt. Voor de zevende keer werd de Student-Ondernemer van het Jaar bekroond en werden, voor het eerst, vier bijkomende awards aan jongeren gegeven die bewezen hebben dat ze een voorbeeld zijn voor anderen in vier gebieden: de Duurzame Duizendpoot, Machtige Maker, de Geduchte Groeier en het Inspirerend Initiatief.
In de categorie ‘Machtige Maker’ was een IO-masterstudent van onze Campus Kortrijk een van de drie genomineerden. Hij heeft de knepen geleerd in Kortrijk, in het IDC op de creatieve campus Kortrijk Weide. Een investering in gebouwen levert niet enkel een mooie, modernere stad op, het is ook een investering in menselijk kapitaal.
Voor meer info over de IO-opleiding en het IDC: Jan.Detand@UGent.be p>
Onze columnisten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier