EersteKlas-awards Horeca Vlaanderen voor klassen Spermalie Brugge en Rhizo Kortrijk

© Unsplash

Een klas uit studierichting horeca van Hotel- en Toerismeschool Spermalie Brugge en een klas grootkeuken van Rhizo Hotelschool Kortrijk zijn maandag gekroond tot de eerste winnaars van EersteKlas, een nieuw project van Horeca Vlaanderen. Via EersteKlas kunnen leerlingen een voorproefje opdoen van hoe werken in de sector eraan toegaat, buiten de schoolmuren om.

Het aantal vacatures in de horecasector blijft hoog. Aan het einde van het eerste kwartaal ging het volgens de VDAB nog om 4.150 vacatures, nauwelijks een verbetering tegenover een jaar eerder. Om die trend te keren startte Horeca Vlaanderen EersteKlas, met steun van de Vlaamse overheid via het Excellentiefonds.

“Er zijn enorm veel mensen aan de slag in onze sector, maar het personeelstekort blijft nijpend”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, in een persbericht. “Daarom wilden we nog een versnelling hoger schakelen, dus hebben we geen seconde getwijfeld om ons te engageren voor het Excellentiefonds en EersteKlas op te starten. Hiermee focussen we ons echt op de volgende generatie, de horecahelden van morgen.”

Concreet namen drie scholen deel aan het project, vier klassen en een zestigtal leerlingen. Zij kregen een schriftelijke proef voorgeschoteld, moesten hun ideeën via een concrete case voorstellen aan een professionele jury, en mochten één dag meedraaien in een hotel of grootkeuken. De horeca-klas van Spermalie Brugge en de klas grootkeuken van Rhizo Kortrijk kwamen als winnaars uit de bus, maar Horeca Vlaanderen benadrukt dat alle deelnemende klassen erkenning verdienen voor hun engagement. Naast een award mochten de winnaars met een gepersonaliseerde messenset naar huis.

“We gebruiken het Excellentiefonds om ambitie en hard werken te belonen. Dat zijn bij uitstek dingen die passen bij de horeca”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, die aanwezig was bij de uitreiking. Horeca Vlaanderen is vragende partij voor een nieuwe editie volgend schooljaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier